Rusko neplánuje zastaviť nálety v Sýrii

Rusko vylúčilo zastavenie náletov v Sýrii, kým nebudú porazené teroristické skupiny, ktoré tam bojujú. Nepriamo tak zamietlo požiadavky sýrskej opozície, ktorá na rokovaniach v Ženeve žiada zastavenie bojov. Sprostredkovateľ rozhovorov Staffan de Mistura švajčiarskemu rozhlasu priznal, že rozhovory sú ohrozené najmä kvôli situácii v Sýrii, kde sa stále bojuje.

03.02.2016 11:38
debata (55)

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že „ruské nálety nebudú zastavené, pokiaľ nebude skutočne porazený Islamský štát a front An-Nusrat“, teda vetva teroristickej siete al-Kajdá.

Lavrovov americký náprotivok John Kerry v utorok vyhlásil, že útoky na opozičné sily by mali byť zastavené v čase, keď sú ženevské rozhovory na začiatku. „Nevidím dôvod, prečo bol mali byť nálety zastavené,“ povedal v stredu Lavrov. Sýrska armáda hlási nové úspechy a vďaka podpore Ruska začala obkľučovať opozíciu, ktorá drží časť severosýrskeho mesta Halab.

Lavrov tiež vyhlásil, že bude ťažké dohodnúť sa na prímerí, kým nebude zaistená sýrska hranica s Tureckom, cez ktorú sa pašuje tovar a prechádzajú posily radikálov. O prímerí sa má podľa neho rokovať na stretnutí medzinárodnej skupiny pre Sýriu, ktoré sa uskutoční 11. februára v Mníchove. Splnomocnenec OSN pre Sýriu de Mistura zahájil ženevské rokovania v piatok. Stretáva sa oddelene s delegáciou vlády a opozície, ale rozhovory viaznu. „Stále je možné, že to bude neúspech, najmä preto, že Sýria má za sebou päť rokov strašnej vojny. Ak však rokovania zlyhajú tentokrát, padne tým všetka nádej. Miera dôvery medzi oboma stranami je blízka nule,“ priznal de Mistura.

Opozícia zrušila stretnutie plánované na utorok. Vládne delegácie tvrdia, že rozhovory sú stále v prípravnej fáze, keďže protistrana nedodala zoznam svojich delegátov.

Do Ženevy v stredu dorazil koordinátor opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Rijád Hidžáb. Hovorca HNC povedal, že opozícia rieši, či sa rozhovorov zúčastní, keď v Sýrii trvajú boje. Podľa diplomatov by Hidžáb, ktorý bol v roku 2012 predsedom sýrskej vlády, ale utiekol zo Sýrie do Jordánska, mohol delegácii v Ženeve pomôcť dospieť k rozhodnutiu o účasti v rozhovoroch.

Podľa správ z bojiska ruské lietadlá od pondelka vykonali v Sýrii 320 náletov, pri ktorých v utorok padlo 18 civilistov. „V Sýrii sa odohral ďalší masaker a nikto nič nerobí a nehovorí, svetové spoločenstvo je úplne slepé,“ vyhlásil hovorca HNC Sálim Muslát.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria