Juncker odmieta vylúčenie Grécka zo Schengenu

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker odmietol v utorok možnosť vylúčenia Grécka zo schengenského priestoru v súvislosti s utečeneckou krízou.

03.02.2016 13:05
Juncker Foto: ,
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.
debata (6)

„Nevedel by som si predstaviť, že by Grécko odišlo z eurozóny. To platí aj pre schengenský priestor,“ citovala vyjadrenia Junckera na zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu agentúra APA.

Juncker tiež uviedol, že Grécko musí rýchlo odstrániť nedostatky pri ochrane vonkajších hraníc Európskej únie, na ktoré poukázala EK. Zdôraznil, že nejde o stigmatizovanie Grécka, ale o pomoc tejto krajine. Spoločné predpisy musia byť dodržiavané a uplatňované, „len tak môžeme zachrániť Schengen“, vyhlásil.

Utečenecká kríza je podľa Junckera „čoraz viac krízou európskej solidárnosti“. V tejto súvislosti šéf EK vyzval členské štáty EÚ aj na dodržiavanie finančných prísľubov.

Pripomenul prisľúbené tri miliardy eur na podporu utečencov pre Turecko a konštatoval, že vo zvereneckom fonde EÚ pre pomoc Sýrii chýba 448 z 500 miliónov eur, ktoré majú poskytnúť členské štáty – a podobná je situácia aj pri zvereneckom fonde pre Afriku.

Holandský minister zahraničných vecí a úradujúci predseda Rady EÚ Bert Koenders potvrdil, že na summite EÚ 18. a 19. februára budú hlavnou témou naliehavé otázky súvisiace s utečeneckou krízou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #schengen #utečenci #Jean-Claude Juncker #migračná kríza