Bude Slovensko riešiť Brexit?

Referendum o zotrvaní Británie v Európskej únii bude asi musieť riešiť aj Slovensko. Termín hlasovania ešte nie je známy, ale vyzerá to tak, že by sa mohlo konať už koncom júna. Alebo najneskôr na jeseň. Naznačil to počas parlamentných otázok a odpovedí premiér David Cameron.

04.02.2016 11:00
Veľká Británia, David Cameron Foto: ,
Premiér David Cameron tvrdí, že za dohodu o zotrvaní Británie v EÚ sa oplatí bojovať.
debata (3)

Slovensko bude predsedať Európskej únii od 1. júla do 31. decembra 2016. Oba spomenuté termíny referenda by tak mohli vytvoriť ďalšiu politickú agendu aj pre Bratislavu. Najmä, ak by Briti povedali únii nie a začne sa Brexit, teda proces vystúpenia krajiny z EÚ. V tom prípade by to bol veľký problém pre celú úniu.

Expert na Európsku úniu Vladimír Bartovic tvrdí, že slovenské predsedníctvo sa až tak obávať nemusí. "V prípade, že to bude áno, môže sa stať, že budeme musieť riešiť nejakú legislatívu v Rade pre zamestnanosť a sociálnu politiku. Ak Briti povedia nie, tak určite bude samotnému Londýnu istý čas trvať, kým povie, ako si predstavuje ďalšie vzťahy s EÚ. Myslím si, že to nebude skôr ako do konca roka,“ povedal pre Pravdu Bartovic, riaditeľ Inštitútu pre európsku politiku-EUROPEUM.

Nehovorím, že je to dokonalé, netvrdím, že bude po tejto dohode Európska únia perfektná, určite nebude. Bude však pozícia Británie silnejšia a lepšia? Áno, bude.
David Cameron, britský premiér

Dátum britského referenda závisí aj do toho, že sa 5. mája konajú v Škótsku, vo Walese a v Severnom Írsku voľby do miestnych parlamentov.

"Ešte sme sa nedohodli, preto nebol určený deň,“ povedal v stredu o hlasovaní Cameron. "Veľa sme o tom diskutovali v Dolnej snemovni a legislatívne sme sa zaviazali, že referendum nebude v rovnakom čase ako škótske a waleské voľby. Bývalý škótsky prvý minister povedal, že by bolo nesprávne, keby sa konalo skôr ako šesť týždňov po voľbách. Garantujem, že k tomu nedôjde,“ vyhlásil britský premiér.

Brexit by však bol horúci politický zemiak pre všetkých. Vystúpenie Británie z únie by určite oslabilo celú organizáciu. Na stole je teraz návrh, ktorý rieši požiadavky Londýna. O konečnej dohode bude rokovať summit EÚ 18. až 19. februára.

Najzložitejšou otázkou sú sociálne dávky pre pracujúcich z krajín EÚ žijúcich v Británii. Tie by bolo možné obmedziť na štyri roky. Je to citlivý návrh najmä pre východoeurópske krajiny, ktorých obyvateľov je v Británii niekoľko stoviek tisíc. Zrušenie daňových bonusov na štyri roky by sa však malo týkať tých, čo do Británie za prácou prídu, nie tých, čo sú už tam. Bol by to mechanizmus záchrannej brzdy, ktorý umožní členským štátom EÚ reagovať na situáciu spojenú s enormným príchodom obyvateľov z iných krajín únie.

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že je dôležité, aby návrhy neviedli k diskriminácii. "Rozumieme tomu, že Británia nechce dovoliť, aby bol jej sociálny systém zneužívaný. Červená čiara, teda to, kde si nevieme predstaviť ústupok, je diskriminácia našich občanov. Tých, ktorí sú v Británii, aby pracovali,“ citovala agentúra ČTK Lajčáka. Aj keď sa o dva týždne na summite EÚ zrodí definitívna dohoda, nebude pre Camerona ľahké vyhrať referendum. Výsledky prieskumov zatiaľ jasne nefavorizujú ani tábor tých, čo sú za, ani tých, čo sú proti pokračujúcemu členstvu.

Camerona určite potešila podpora ministerky vnútra Theresy Mayovej, ktorá sa doteraz vyjadrovala skôr euroskepticky. Naopak, nie je jasné, ako sa k referendu postaví populárny londýnsky starosta Boris Johnson. Hoci je, rovnako ako Cameron, konzervatívec, v stredu si neodpustil niekoľko štipľavých poznámok na adresu premiéra.

"Akým spôsobom návrh obnovuje britskú suverenitu a ako obmedzuje regulácie EÚ?“ spýtal sa Johnson Camerona.

"Nehovorím, že je to dokonalé, netvrdím, že bude po tejto dohode Európska únia perfektná, určite nebude, bude však pozícia Británie silnejšia a lepšia? Áno, bude,“ vyhlásil Cameron. Johnsonova podpora zotrvania krajiny v EÚ je dôležitá. Prieskum agentúry YouGov ukázal, že keď sa pripojí ku kampani za pokračujúce členstvo, Briti takmer určite povedia únii áno.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Slovensko #Brexit