Komisia OSN rozhodla v prospech Assangea

Komisia Rady OSN pre ľudské práva posudzujúca prípad Juliana Assangea rozhodla v prospech zakladateľa serveru WikiLeaks, ktorý sa tri roky skrýva pred zatknutím na ekvádorskej ambasáde v Londýne.

04.02.2016 09:40 , aktualizované: 12:10
Ekvádor, ambasáda,Julian  Assange Foto: ,
Zakladateľ Wikileaks Julian Assange vystupuje pred médiami, ktoré sú mimo areálu veľvyslanectva Ekvádoru v západnom Londýne.
debata (17)

Napísala to dnes britská spravodajská stanica BBC. Oficiálne oznámenie komisie sa čaká v piatok.

Na veľvyslanectvo Ekvádoru v Londýne sa Assange uchýlil v júni 2012, dva mesiace nato mu táto juhoamerická krajina udelila politický azyl. Švédsko ho viní zo znásilnenia. Prípady niektorých jeho údajných sexuálnych deliktov z roku 2010 už švédska prokuratúra v lete kvôli premlčaniu odložila. Assange všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že je to pasca, aby ho mohli zo Švédska vydať do USA.

Britská polícia však v reakcii dala najavo, že Assangea zadrží v každom prípade, hneď ako ekvádorské veľvyslanectvo opustí. „Zatykač stále platí. Ak ambasádu opustí, urobíme všetko pre to, aby sme ho zatkli,“ povedal podľa agentúry Reuters policajný hovorca v Londýne.

BBC na svojom webe napísala, že „vyrozumela“, že komisia OSN rozhodne v prospech Assangea a bude konštatovať, že bol „svojvoľne zadržiavaný“. Avšak WikiLeaks uviedol, že počká na „oficiálne potvrdenie“.

Jeden z Assangeových švédskych právnikov Per Samuelson uviedol, že ak spomínaná pracovná skupina OSN dospeje k záveru, že čas strávený jeho klientom na veľvyslanectve bol väzbou, mal by byť Assange okamžite prepustený, aj keď rozhodnutia tohto orgánu nie sú právne záväzné.

„Je to veľmi významný orgán a ten by povedal, že postup Švédska je v rozpore s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv,“ povedal Samuelson podľa Reuters.

Assange je pripravený opustiť ambasádu

Zakladateľ servera Wikileaks Julian Assange vyhlásil, že v piatok opustí ambasádu a nechá sa zadržať britskou políciou, ak komisia OSN posudzujúca jeho prípad rozhodne v jeho neprospech.

Assange to uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil na Twitteri WikiLeaks: „Ak OSN zajtra (v piatok) oznámi, že som svoj prípad proti Spojenému kráľovstvu a Švédsku prehral, ​​opustím v piatok napoludnie ambasádu a nechám sa zadržať britskou políciou,“ uviedol Assange a dodal: „Ak zvíťazím a štátne strany budú usvedčené, že konali protiprávne, očakávam, že mi okamžite vrátia pas a že ma už nebudú chcieť zadržiavať.“

Assange v roku 2014 podal sťažnosť na Britániu a Švédsko, záležitosťou sa následne začala zaoberať ženevská pracovná skupina pre svojvoľné zadržiavanie Rady OSN pre ľudské práva. Ak rada OSN uzná, že Austrálčana zadržiavajú protiprávne, predpokladá sa, že OSN vyzve Britániu a Švédsko, aby mu nebránili v pohybe. Rozhodnutie skupiny v minulosti opakovane viedlo k prepusteniu zadržiavaných.

Americká justícia viní zakladateľa serveru WikiLeaks z odcudzenia tajných informácií. Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov.

Veľký škandál spôsobil v roku 2010, keď na webe sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane. WikiLeaks zverejnili vyše štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie od roku 1966 až do februára 2010. Okrem iného obsahujú dôvernú komunikáciu viac ako 270 zastupiteľských úradov po celom svete.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Švédsko #Julian Assange #Ekvádor