Organizátor útokov v Paríži vraj prišiel do Francúzska s 90 džihádistami

Mladá žena, ktorá prezradila polícii údajného hlavného organizátora novembrových atentátov islamistov v Paríži Abdelhamida Abaaouda, povedala, že tento belgický džihádista pred útokmi prišiel zo Sýrie do Francúzska s ďalšími asi 90 radikálmi.

04.02.2016 17:56
debata (7)

V rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnili francúzske médiá, spresnila s odvolaním sa na stretnutie s teroristom krátko po atentátoch, že prišiel so Sýrčanmi, Iračanmi, Francúzmi, Nemcami a Angličanmi a všetci sa ukryli na rôznych miestach regiónu Ile-de-France okolo Paríža.

Žena, ktorá žije v posledných mesiacoch v utajení a vystupuje pod krycím menom Sonia, sa stretla s Abaaoudom dva dni po atentátoch. Ako priateľka jeho sesternice mala atentátnikova dôveru.

Povedal jej, že je hrdý na svoj podiel na útokoch, ktoré si 13. novembra vyžiadali 130 mŕtvych, a s ďalšími radikálmi mieni zaútočiť znovu. Sesternica potom spresnila, že chce čoskoro zaútočiť na jednu škôlku, obchodné centrum a policajnú stanicu v modernej obchodnej štvrti La Defense na severozápadnom predmestí Paríža.

Žena potom Belgičana marockého pôvodu Abaaouda udala polícii, ktorá ho v prestrelke pri zatýkaní v jeho úkryte na predmestí Saint-Denis 18. novembra zabila. Sonia v rozhovore vysvetlila, že sa vtedy rozhodla zavolať políciu, pretože nesúhlasí so zabíjaním nevinných ľudí a s tvrdením radikálov, že toto násilie je zaslúženou odplatou za vojenské operácie západných spojencov proti Islamskému štátu na Blízkom východe.

Skupinu asi deviatich džihádistov, ktorí večer 13. novembra pri súbežných útokoch na rôznych miestach metropoly tiež zranili najmenej 350 ľudí, tvorili podľa vyšetrovateľov predovšetkým francúzski a belgickí radikálni moslimovia.

Sonia, ktorá je pod ochranou polície, v rozhovore tiež obviňuje úrady, že ju nechali napospas. „Nemožno len povedať, že môj život je úplne iný, nemám totiž žiadny život. Nemám už žiadny spoločenský život, nemám prácu, nemám priateľov, nemám ani rodinu. Odrezali ma od zvyšku sveta,“ sťažuje sa mladá žena redaktorom spravodajských staníc RMC a BFMTV.

Francúzska justícia začala vyšetrovať, či zverejnenie rozhovoru nepredstavuje pre ženu ohrozenie jej života. „Všetci, ktorí zverejňujú rozhovory, vytvárajú rozruch okolo tohto prípadu, a vystavujú ju riziku,“ povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #útoky v Paríži #teror v Paríži