OSN navrhuje Assangea oslobodiť, Británia a Švédsko nesúhlasia

Komisia Rady OSN pre ľudské práva tvrdí, že Assange je od roku 2010 svojvoľne zadržiavaný Švédskom a Britániou. Vyšetrovanie vo Švédsku to však neovplyvní.

05.02.2016 06:59 , aktualizované: 14:01
Assange Julian Foto: ,
Na snímke z roku 2012 Julian Assange.
debata (13)

Zakladateľa WikiLeaks by mali oslobodiť a odškodniť, uviedla komisia vo zverejnenom oficiálnom vyjadrení k sťažnosti, ktorú Assange podal.

Ako informovala agentúra AP, toto rozhodnutie sa schválilo pomerom hlasov tri k jednému. So stanoviskom väčšiny členov expertnej komisie nesúhlasil ukrajinský diplomat Vladimir Točilovskij. Piaty člen grémia sa práva na hlasovanie vzdal pre možnú zaujatosť, keďže je austrálskym občanom rovnako ako Assange.

AP poukázala na to, že k takýmto názorovým rozporom dochádza v expertnej skupine Rady OSN pre ľudské práva len ojedinele. Členmi expertnej skupiny sú okrem Ukrajinca aj zástupcovia Austrálie, Beninu, Južnej Kórey a Mexika.

Švédska prokuratúra vzápätí oznámila, že stanovisko expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva v prípade Juliana Assangea nemá z pohľadu švédskeho práva žiadny vplyv na vyšetrovanie, ktoré sa voči tomuto aktivistovi a publicistovi vedie vo Švédsku. S odvolaním sa na hovorkyňu švédskej prokuratúry Karin Rosanderovú to uviedla agentúra AP.

Švédsko pritom už vo štvrtok dalo najavo, že sa názorom komisie nemieni riadiť, a britská polícia je odhodlaná zatykač vydaný Štokholmom splniť.

S rozhodnutím sa nestotožnila ani Británia, ktorej ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že podá námietku proti rozhodnutiu grémia OSN. Vo vyhlásení sa uvádza, že Británia je „hlboko frustrovaná“ tým, že neprijateľná situácia v súvislosti s Assangeom bude pokračovať.

„Názor pracovnej skupiny OSN ignoruje fakty a dobre známe ochranné mechanizmy britského právneho systému. V skutočnosti sa (Assange) z vlastného rozhodnutia vyhýba legitímnemu zatknutiu tým, že sa rozhodol zostať na ekvádorskom veľvyslanectve,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Britské ministerstvo poukázalo na to, že predbežné vyšetrovanie znásilnenia, ktorého sa Assange údajne dopustil vo Švédsku, stále trvá a platí aj pre európsky zatykač. V súvislosti s tým má Británia zákonnú povinnosť vydať Assangea na výsluch do Švédska, konštatoval britský rezort diplomacie.

Rozhodnutia expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva, ktorá sa zaoberá prípadmi svojvoľného zadržiavania, nie sú pre štáty záväzné. Grémium je však rešpektovaným orgánom v oblasti medzinárodného prá­va.

Sťažnosť kvôli „svojvoľnému zadržiavaniu“ podal Assange na Britániu a Švédsko v roku 2014. Poukázal pritom na to, že sa nemôže slobodne pohybovať bez toho, aby mu hrozilo zatknutie. Prípadom sa potom začala zaoberať ženevská pracovná skupina pre svojvoľné zadržiavanie Rady OSN pre ľudské práva.

Vo štvrtok Assange povedal, že sa vydá do rúk britskej polície, ak expertná skupina OSN rozhodne v jeho neprospech.

Assange má podľa jeho matky vážne zdravotné problémy

Zakladateľ WikiLeaks Julian Assange má vážne zdravotné problémy vrátane dlhodobej infekcie pľúc, povedala dnes médiám jeho matka. Christine Assangeová sa vyjadrila pred dnešným oficiálnym zverejnením stanoviska expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva k Assangeovmu prípadu.

„Jeho telo mu vypovedá službu v takom rozsahu, že má teraz problémy so srdcom, chronickú infekciu pľúc a hlbokú a silnú bolesť ramena,“ povedala austrálskej rozhlasovej stanici ABC. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Christine Assangeová uviedla, že jej syn bol iba krátke okamihy na slnku od roku 2012, kedy vyhľadal útočisko na ekvádorskej ambasáde v Londýne. Ambasáda mu udelila azyl, aby sa vyhol vydaniu do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre údajné sexuálne napadnutie.

Lekári Assangeovi podľa jeho matky nariadili, aby absolvoval magnetickú rezonanciu a aby bol každý deň hodinu na slnku, ale „britská vláda odmietla“.

Od roku 2014 sa správy o zdravotnom stave Assangea rozchádzajú.

Britský denník Daily Telegraph citoval zdroje WikiLeaks, ktoré v júli 2014 uviedli, že Assange má nepravidelný tep, chronický kašeľ a vysoký tlak. Jeho právnici odvtedy opísali jeho zdravie ako krehké.

Ekvádorské orgány žiadali o dočasné prepustenie Assangea, aby mu lekári mohli vyšetriť bolesť ramena. Jeho zlý zdravotný stav sa nepodarilo overiť z nezávislého zdroja.

Štyridsaťštyriročný Austrálčan sa ukrýval na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne od júna 2012, aby sa tak vyhol vydaniu do Švédska, kde ho obvinili zo sexuálneho útoku. Assange sa obáva, že Štokholm by ho mohol vydať na stíhanie do Spojených štátov.

Tomuto zakladateľovi webovej stránky Wikileaks hrozí v USA súdny proces za zverejnenie tisícov strán dôverných alebo tajných dokumentov o vojenských operáciách v Iraku a Afganistane, ako aj depeší amerických diplomatov.

Vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania, ktoré vzniesli dve ženy vo Švédsku, považuje Assange za politicky zmanipulované a za pokus o svoju diskreditáciu.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Veľká Británia #veľvyslanectvo #Švédsko #Julian Assange