Boj s korupciou po ukrajinsky

Ako bomba zapôsobila informácia ukrajinského ministra hospodárstva a obchodu Aivarasa Abromavičiusa, že rezignuje na protest proti "blokovaniu kľúčových ukrajinských hospodárskych reforiem".

05.02.2016 08:46
Aivaras Abromavičius Foto: ,
Na archívnej snímke z decembra 2014 je ukrajinský minister hospodárstva a obchodu Aivaras Abromavičius počas rokovania parlamentu.
debata (72)

Litovčan je jedným z cudzincov v kabinete Arsenija Jaceňuka, ktorý rovnako ako jeho premiér stráca podporu Ukrajincov. Na stoličku sa Abromavičius posadil v decembri 2014. Po tom, čo mu prezident Petro Porošenko udelil ukrajinské občianstvo.

„Dôvodom môjho kroku je aktivizácia síl, ktoré blokujú významné systémové reformy,“ pokúsil sa minister, citovaný agentúrou UNIAN, vysvetliť dôvody svojho kroku. Podľa Západu je vraj jedným z najlepších odborníkov práve na reformy. Potvrdili to v spoločnej reakcii deviati veľvyslanci akreditovaní v Kyjeve (Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Litva, Švédsko, Švajčiarsko, Británia a USA).

„Sme hlboko rozčarovaní rezignáciou ministra Abromavičiusa, ktorý v minulom roku dosiahol vynikajúce výsledky v procese reforiem v súlade s požiadavkami Medzinárodného menového fondu a v snahe dosiahnuť transparentné vládnutie v krajine,“ konštatuje sa v dokumente zverejnenom aj ukrajinským portálom Korrespondent. A Geoffrey R. Pyatt, veľvyslanec USA na Ukrajine, dokonca na jednej zo sociálnych sietí charakterizoval ministra ako „veľkého reformátora“ a „stúpenca budúceho ukrajinského národa“. Podľa kyjevského politológa Vadima Karasjova „srdečný tón“ veľvyslancov svedčí o snahe Západu zabrániť zvýšeniu kontroly prezidenta Porošenka nad vládou. „Zároveň by chceli zachovať v kreslách kabinetu technokratov – Alexeja Pavlenka (minister poľnohospodárstva), Nataliu Jaresko (ministerka financií) a Abromavičiusa,“ domnieva sa Karasjov, citovaný portálom Vesti, o ministroch „odsúhlasených“ Američanmi.

Na stredajšej tlačovej konferencii minister Abromavičius o. i. vyhlásil, že nemá záujem, rovnako ako ani jeho tím, stať sa figovým listom, ktorý ma zakryť do očí bijúcu korupciu. „Nechcem byť figúrkou v rukách tých, ktorí chcú v štýle starého režimu zaviesť kontrolu nad verejnými peniazmi,“ dodal Abromavičius. Medzi ľudí, ktorí na neho vyvíjali v poslednom čase najväčší tlak, zaradil napríklad Igora Kononenka, podpredsedu parlamentnej frakcie Bloku Petra Porošenka (BPP). Podľa ministra mal mu o. i. vnucovať svojich dvoch ľudí na post námestníkov ministra. Kononenko obvinenie odmietol a požiadal o možnosť absolvovať detektor lži, na čo vyzval aj Abromavičiusa. Zatiaľ sa vzdal postu vo frakcii na obdobie vyšetrenia celého škandálu.

Ukazuje sa, že ani v tomto prípade nie je politická kaša taká horúca, ako keď sa uvarí. Podľa Jegora Firsova z BPP, citovaného ukrajinským portálom RBK-Ukraina, je Abromavičius od štvrtka na péenke.

„Situácia okolo rezignácie Abromavičiusa potvrdzuje, že dokonca aj riadenie štátu zo zahraničia prestáva fungovať. Ak sa doteraz dalo hovoriť o úplnej kontrole vnútropolitickej situácie zo strany USA, teraz badať jej úplnú stratu,“ reagoval na situáciu ukrajinský politológ Michail Pogrebinskij. Zároveň konštatoval, že Abromavičius nebol veľký odborník.

„Za celý čas pôsobenia nemal konkrétny plán. Ani raz nedokázal povedať, aké chce uskutočniť konkrétne reformy. Pravda je, že koncom minulého roku informoval o stave privatizácie, ale aj o tom, že sa mu podarilo znížiť počet zamestnancov na svojom ministerstve,“ pripomenul Pogrebinskij. Podľa jeho kolegu Vadima Karasjova zo strany Abromavičiusa ide o populizmus, snahu získať podporu verejnosti. Podľa jeho kyjevského kolegu Kosťa Bondarenka škandál okolo rezignácie ministra svedčí o tom, že v okolí prezidenta sa začínajú názorové trenice.

„Informácia o odstúpení sa skončí výmenou vo vláde, ba možno aj odstúpením celého kabinetu. Je úplne jasné, že Ukrajina čelí vládnej kríze, ktorú treba riešiť. Ako? To je už otázka pre vládnu koalíciu,“ myslí si Bondarenko. A odstupujúceho ministra takisto nepovažuje za „správneho človeka na správnom mieste“.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Ukrajina