Clintonová a Sanders predviedli v debate tvrdý súboj

Tvrdý súboj medzi uchádzačmi o demokratickú nomináciu do boja o Biely dom Hillary Clintonovou a Berniem Sandersom vo štvrtok predznamenal utorkové primárky v štáte New Hampshire, ktoré budú druhou etapou výberu kandidátov pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

05.02.2016 10:04
Bernie Sanders, Hillary Clintonová Foto: ,
Bernie Sanders a Hillary Clintonová v predvolebnej debate.
debata (10)

Tvrdý súboj medzi uchádzačmi o demokratickú nomináciu do boja o Biely dom Hillary Clintonovou a Berniem Sandersom vo štvrtok predznamenal utorkové primárky v štáte New Hampshire, ktoré budú druhou etapou výberu kandidátov pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA. Clintonová, ktorá je celoštátne favoritkou Demokratickej strany, sa stretla so Sandersom v debate v meste Durham. Snažila sa znížiť Sandersov náskok vo volebných preferenciách, ktorý v New Hampshire dosahuje dvadsať percent.

Debatu poznačila doteraz najsilnejšia konfrontácia názorov oboch politikov. Kým Sanders vykreslil svoju súperku ako reprezentantku „washingtonského establishmentu“ a politickú rutinérku s väzbami na Wall Street, Clintonová označila Sandersa za politika nereálnych sľubov. Podľa amerických komentárov si bývalá prvá dáma počínala nezvyčajne agresívne a bola v debate útočnejšia.

„Čo je veľa, to je veľa. Ak máte čo povedať, povedzte to priamo,“ zahriakla Clintonová svojho súpera, ktorý tvrdí, že smer jej kampane určujú dary bankárov z Wall Street.

„Nenájdete jediný názor, jediný volebný hlas, ktorý sa zmenil v dôsledku darov, ktoré som dostala,“ vyhlásila Clintonová. „Je čas s touto vymyslenou špinavou kampaňou skončiť,“ dodala.

Podľa agentúry AP útočnosť Clintonovej podnietilo jej len tesné víťazstvo z volebného zhromaždenia v Iowe, ktorým sa tento týždeň maratón výberu prezidentských kandidátov v USA začal, a vyhliadka vysokej porážky pri utorkových primárkach v New Hampshire. Obaja súperi sa v debate hádali o to, kto je dôveryhodnejším nositeľom progresívnych myšlienok.

Sanders zopakoval svoju tézu o potrebe „politickej revolúcie“, ale Clintonová spochybnila jeho schopnosť presadiť podobné radikálne názory v republikánmi ovládanom Kongrese. „Pokrokový politik je ten, ktorý dokáže pokrok zabezpečiť,“ poznamenala bývalá ministerka zahraničia.

Debatu demokratických politikov potom ovládli hlasné spory o systém zdravotného zabezpečenia, podporu vzdelávania a zahraničnú politiku. Sanders najmä kritizoval skutočnosť, že Clintonová v roku 2002 hlasovala za americkú inváziu do Iraku.

Clintonová naopak napadla Sandersa za jeho ambiciózne plány na reformu zdravotníctva a školstva. Sanders chce vo svojom programe presadiť univerzálne zdravotné zabezpečenie pre všetkých Američanov a bezplatné vysokoškolské vzdelanie. „Nesľubujem, čo nemôžem dodržať,“ komentovala Clintonová jeho sľuby.

Prieskumy dávajú Sandersovi pred hlasovaním v New Hampshire až dvadsaťpercentný náskok. Clintonová sa v debate snažila tlmiť očakávania, že by v tomto liberálnom štáte na severovýchode USA mohla výraznejšie uspieť. Faktická remíza z Iowy podľa agentúry Reuters ukázala, že oboch politikov čaká dlhý zápas, hoci ešte nedávno bola Clintonová výraznou favoritkou.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hillary Clinton #primárky #Bernie Sanders