Boje v Donbase sú desaťnásobne silnejšie, ostreľujú sa obe strany

Na východe Ukrajiny sa opäť výrazne zvyšuje bojová aktivita oboch strán, do bojov sa údajne nasadili aj zbrane zakázané mierovými dohodami.

05.02.2016 11:32
Doneck, Foto: ,
Príslušník ozbrojených síl takzvanej Doneckej ľudovej republiky na snímke zo 4. februára 2016.
debata (63)

Vyplýva to z vyhlásení ukrajinskej armády a povstaleckých veliteľov. Doneckí separatisti tvrdia, že intenzita bojov sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne. O stratách na životoch sa správy nezmieňujú.

Silné boje sa sústreďujú do okolia obce Zajcev, ktorá leží severne od strategického mesta Horlivka ovládaného povstalcami. Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že vzbúrenci do bojov nasadili obrnenú techniku ​​a mínomety kalibru 120 milimetrov, ktoré zakazuje Minská mierová dohoda. Streľba sa vedie aj z veľkorážných guľometov a granátometov.

Podľa informácií zo štábu separatistov sa bojuje aj v bezprostrednom okolí Donecka, najmä pri obciach Pisky a Avdijivka. Šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko agentúre DAN povedal, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch zvýšila desaťnásobne.

„Provokujú nás, aby sme my začali paľbu a porušili prímerie,“ obvinil Zacharčenko veliteľa ukrajinskej armády. Povstalecký vodca pritom obvinil kontrolnú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), že viní Kyjev z porušovania pokoja zbraní len veľmi neochotne.

Podľa neúplných údajov OSN zahynulo počas dvojročných bojov na východe Ukrajiny viac ako 9 000 ľudí. Svoje obydlia opustili státisíce donbaských rodín.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #doneck #Ukrajina #Donbas #separatisti #minská dohoda