Schröder chváli Merkelovej postoj k migrácii, no mala by použiť inú rétoriku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová urobila správne rozhodnutie, keď vlani v septembri utečencom otvorila hranice s Rakúskom. Myslí si to jej predchodca v úrade Gerhard Schröder.

05.02.2016 12:52
Gerhard Schröder Foto: ,
Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder súhlasí s opatreniami svojej nástupkyne Merkelovej v otázke utečeneckej krízy.
debata (5)

Sociálny demokrat Schröder si myslí, že žiadny iný kancelár na jej mieste nemohol konať inak. Dodal však, že vo funkcii predsedu spolkovej vlády by volil smerom k obyvateľom Nemecka iné slová. Napísal to spravodajský web Spiegel Online.

„Nepovedal by som: Zvládneme to,“ uviedol Schröder na štvrtkovom stretnutí sociálnych demokratov v juhonemeckom Stuttgarte. „Bol by som povedal: Môžeme to zvládnuť, ak sme ochotní splniť určité predpoklady,“ do­dal.

Podľa Schrödera, ktorý na čele spolkovej vlády stál v rokoch 1998 až 2005, Merkelová urobila dobre, že sa krátkodobo povzniesla nad právne predpisy. „Chybou bolo, že v prípade tejto mimoriadnej situácie vyvolala dojem, že je to nová norma,“ uviedol bývalý kancelár. Teraz sa podľa neho politická reprezentácia snaží túto chybu napraviť, no veľmi sa jej to nedarí.

Nejaký čas bude podľa Schrödera vysoký počet utečencov pre Nemecko záťažou, no ak sa ich podarí integrovať, budú, naopak, predstavovať obrovskú šancu do budúcnosti. Práve začlenenie migrantov do spoločnosti je podľa neho možné len v úzkej spolupráci centrálnych úradov, spolkových krajín a obcí, a to prostredníctvom vzdelávania a práce.

Schröder sa prvýkrát k azylovej politike kancelárky Merkelovej vyjadril v polovici januára. Jej ústretovosť vtedy kritizoval. „Kapacity pri príjme, zásobovaní a integrácii utečencov v Nemecku sú obmedzené,“ uviedol vtedy Schröder s tým, že myslieť si čokoľvek iné je ilúzia. Merkelová má srdce, avšak nemá plán, uviedol niekdajší kancelár.

Schröder zastával funkciu kancelára do roku 2005. Po tesne prehratých voľbách, v ktorých ho porazila práve Merkelová, sa stal predsedom dozornej rady konzorcia plynovodu Nordstream, ktorý privádza surovinu z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora.

Podporu v utečeneckej politike získala nedávno Merkelová aj od ďalšieho bývalého, vysokopostaveného politika a člena Schröderovej vlády. Vodca strany Zelených a exminister zahraničia Joschka Fischer ústretovosť kancelárky voči utečencom ocenil. „Tiež som si nikdy nemyslel, že budem raz verejne obhajovať Angelu Merkelovú,“ povedal a vzápätí dodal: „Ale teraz to musím urobiť.“ Za svoj postoj si podľa neho kancelárka zaslúži rešpekt a podporu od všetkých politických strán.

S pozitívnym hodnotením zvládania migračnej krízy súhlasí však čoraz menej obyvateľov Nemecka. Podľa prieskumu TV stanice ARD súhlasí s tvrdením, že vláda nemá situáciu pod kontrolou, 81 percent opýtaných. Čo sa týka obľúbenosti, kancelárka Merkelová dosiahla v prieskume 46 percent, čo je najhorší výsledok od augusta 2011.

Stále viac v prieskumoch posilňuje pravicovo populistická strana Alternatíva pre Nemecko (AFD). Ak by sa teraz konali voľby do Spolkového snemu, získala by podľa ankety televízie ARD táto strana až 12 percent hlasov.

Až 94 percent Nemcov však súhlasí s opatreniami prijímať utečencov z vojnou postihnutých oblastí. Ekonomických migrantov, ktorí utekajú pred chudobou vo svojej krajine, by v Nemecku prijala len štvrtina opýtaných.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenecká kríza #Gerhard c