Cameron rokoval so Szydlovou o dávkach pre Poliakov v Británii

Poliaci pracujúci v Británii by mali mať rovnaké podmienky ako Briti. Na úvod stretnutia so svojím britským náprotivkom Davidom Cameronom to v piatok povedala poľská premiérka Beata Szydlová. Cameron prišiel do Varšavy rokovať o britskom návrhu reforiem Európskej únie, ktorý okrem iného zahŕňa obmedzenie sociálnych výhod pre cudzincov z EÚ pracujúcich na ostrovoch. Britský premiér sa stretol aj so šéfom poľskej vládnej strany Jaroslawom Kaczyńským, podľa ktorého je výsledok rokovaní pre Poľsko ziskom.

05.02.2016 13:30
Polsko, Británia, Szydlová, David Cameron Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová si po tlačovej konferencii vo Varšave podáva ruku s britským premiérom Davidom Cameronom.
debata (3)

„V Británii pracuje vyše milióna Poliakov a ja chcem poďakovať pánovi premiérovi, že tam majú tak dobré podmienky. Pracujú a spoluvytvárajú hrubý domáci produkt Británie a my by sme chceli, aby mali rovnaké podmienky ako Briti,“ povedala na spoločnej tlačovej konferencii pred stretnutím Szydlová v súvislosti s Cameronovým návrhom niekoľkoročného obmedzenia sociálnej podpory pre zahraničných pracovníkov v Británii. Britské požiadavky sa pritom nevzťahujú na ľudí, ktorí už na ostrovoch sú, ale len na nových prisťahovalcov.

Do únijného summitu – ktorý je plánovaný na 18. a 19. februára a ktorý bude o britskom návrhu reforiem rokovať – chce Cameron získať podporu Poľska aj iných členských krajín. Varšavské rokovanie bolo považované za jedno z najťažších, pretože Poliaci v Británii tvoria najpočetnejšiu skupinu cudzincov z krajín EÚ a obmedzenie dávok je vo Varšave politicky citlivou témou.

Cameron v piatok zdôraznil, že obe krajiny majú mnoho spoločných záujmov, pričom vedľa posilňovania hospodárskeho rastu a konkurencieschop­nosti európskych krajín sa zmienil o zaistení bezpečnosti východných štátov NATO pred možnou ruskou hrozbou. Pre Varšavu je to dôležitá otázka a niektorí predstavitelia poľskej vlády pred časom hovorili o variante výmeny súhlasu s obmedzením dávok za britskú podporu posilnenia aliančných vojsk v Poľsku.

Kým Cameron ani Szydlová po stretnutí s novinármi nehovorili, svoje nadväzujúce rokovanie s britským premiérom komentoval predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť Kaczyński, ktorý ho označil za poľský úspech. „Poľsko popravde získalo veľmi veľa, predovšetkým v otázke sociálneho zabezpečenia Poliakov, ktorí už v Británii sú,“ povedal po stretnutí vo varšavskom hoteli Bristol muž označovaný poľskými médiami za faktického šéfa kabinetu. Na prídavky na deti, ktorých posielanie do zahraničia sa Londýn snaží obmedziť, budú mať podľa Kaczyńského nárok aj novo prichádzajúci Poliaci, hoci „možno v upravenej podobe“.

S Cameronom sa vraj zhodol, že kritika Bruselu týkajúca sa ráznych zmien poľských zákonov o ústavnom súde či verejnoprávnych médiách je neopodstatnená. Rokovali vraj tiež o posilňovaní východného krídla NATO.

Cameron chce reformu v prípade jej schválenia členskými krajinami EÚ využiť v referende o zotrvaní Británie v únii. Britský ministerský predseda sľúbil referendum do konca budúceho roka, ale podľa britských médií sa ich chystá vyhlásiť zrejme už na tohtoročný jún. Návrh dohody predstavený v utorok predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom počíta so zmenami v štyroch oblastiach. V tej najdiskutovanejšej sa Londýn s Bruselom predbežne dohodol, že členské štáty EÚ by mali mať právo až na štyri roky obmedziť cudzincom z únie prístup k niektorým dávkam.

Poľská premiérka novinárom povedala, že v ďalších troch oblastiach má Londýn poľskú podporu. Ide o posilnenie postavenia národných parlamentov, silnejší vplyv krajín mimo eurozóny na dianie v jadre únie a opatrenia na podporu konkurencieschop­nosti a hospodárskeho rastu krajín EÚ.

Britský premiér sa po rokovaní vo Varšave vydal na rozhovory o reformách do Dánska.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #David Cameron #Beata Szydlová