Jaceňukova vláda po demisii ministra bojuje o prežitie

Pre zostavenie novej vlády, ktorá by navrhla plán "ústupu od priepasti", sa v piatok v Kyjeve vyslovil šéf ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman. Reagoval na krízovú situáciu, ktorá v kabinete vznikla po oznámenej rezignácii vplyvného ministra hospodárstva Aivarasa Abromavičiusa. Premiér Arsenij Jaceňuk sa podľa kyjevských médií naopak snaží zloženie súčasného kabinetu zachovať.

05.02.2016 16:33
Ukrajina, Abromavičius Foto: ,
Ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavičius počas interview v Kyjeve.
debata (55)

Okrem Abromavičiusa, ktorý demisiu zdôvodnil blokovaním reforiem a rozrastajúcou sa korupciou, pohrozili v minulosti rezignáciou aj ministri zdravotníctva, poľnohospodárstva a infraštruktúry. Na štvrtkovom zasadnutí vlády však svoje plány odvolali. Podľa agentúry Reuters sľúbili, že na svojich postoch zotrvajú, ak sa podarí reformy presadiť bez politického zasahovania.

Abromavičius v piatok v rozhovore s agentúrou Reuters vyhlásil, že do vlády by sa mali dostať úplne noví ľudia s iným myslením. Ministrami a ich námestníkmi by mali byť len osoby, ktoré vstúpili do politiky až po zvrhnutí proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča predvlani vo februári. „Sme buď dva kroky od prielomu alebo dva kroky od problému. Reformy môžu byť len natoľko progresívne, nakoľko sú progresívni ľudia, ktorí ich vykonávajú,“ vyhlásil odstupujúci minister.

Vlády by sa podľa Abromavičiusa mala ujať „úplne technokratická vláda“. Do jej čela by exminister postavil ministerku financií Nataliu Jareskovú. Američanka ukrajinského pôvodu, ktorá má skúsenosti z práce na ministerstve zahraničia USA, žije už dvadsať rokov na Ukrajine. Prezident Petro Porošenko ju v roku 2014 povolal do vlády spolu s niekoľkými cudzincami vrátane Abromavičiusa.

Jaceňuk v piatok v parlamente pripustil, že poslanci majú právo jeho vládu odvolať. „Máte ústavné právo hlasovať o nedôvere vláde. Ak získate dosť hlasov, čestne a hrdo odovzdáme novej vláde právomoci. Ak však urobíte taký krok, bude to vaša zodpovednosť,“ povedal premiér. Dodal, že ak sa poslanci pokúsia o čiastkovú zmenu v zložení kabinetu, celá vláda odstúpi.

Abromavičius označil za iniciátora protireformného ťaženia poslanca Ihora Kononenka, blízkeho spolupracovníka prezidenta Petra Porošenka a podpredsedu parlamentnej skupiny hlavnej vládnej strany Blok. Podľa informácií ukrajinskej tlače sa Kononenko funkcie v parlamentnej frakcii dočasne vzdal, než sa Abromavičiusove obvinenia prešetria. Bývalý minister Kononenka obviňuje, že sa snaží do vlády dosadiť svojich ľudí s cieľom odčerpávať peniaze zo štátnych fondov.

„Čo sa stalo, je katastrofou pre celú krajinu,“ povedal novinárom poslanec Leonid Jemec z Jaceňukovej parlamentnej strany Ľudový front. „Ako môžeme teraz diskutovať s našimi západnými partnermi, keď minister označí vodcu prezidentskej parlamentnej frakcie za korupčníka? Kto s nami teraz bude rokovať?“ povedal poslanec.

Podlomená ukrajinská ekonomika je závislá na podpornom programe, ktorý zostavili Spojené štáty, Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Šéfka MMF Christine Lagardeová vo štvrtok na tlačovej konferencii vyhlásila, že fond je vývojom situácie na Ukrajine znepokojený. Zmeny v programe finančnej podpory však neoznámila.

„Ak sú tie (Abromavičiusove) obvinenia podložené, je to nepochybne náznak, že protikorupčné kroky, ku ktorým sa vláda zaviazala, zatiaľ nefungujú. Tieto kroky je treba dôsledne uplatňovať, pretože vláda nie je zodpovedná len ukrajinskému ľudu, ale aj medzinárodnému spoločenstvu,“ povedala Lagardeová.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Abromavičius