Mogheriniová: EÚ je pripravená podporiť budúcu líbyjskú vládu

Európska únia je pripravená na všestrannú podporu budúcej líbyjskej vlády národnej jednoty, ak sa ju v najbližších dňoch podarí ustanoviť. Novinárom to po piatkovej neformálnej schôdzke ministrov obrany EÚ povedala šéfka únijnej diplomacie Federica Mogheriniová. Vylúčená nie je ani pomoc v bezpečnostnej oblasti, o konkrétnej podobe podpory však musia rozhodnúť sami Líbyjčania, podotkla.

05.02.2016 18:01
debata (44)

Práve vznik takejto vlády bude podľa Mogheriniovej najlepším spôsobom, ako v Líbyi účinne bojovať s tamojšou odnožou organizácie Islamský štát a ďalšími radikálnymi skupinami. Mierový proces realizovaný pod záštitou OSN by mal ukončiť násilie, ktoré Líbyou zmieta od roku 2011.

Krajina nemá fungujúce inštitúcie a jej vedenie majú v rukách dve vlády a dva parlamenty, za ktorými stoja rozdielne milície a frakcie, ktoré sa podieľali na zvrhnutí bývalého vodcu Muammara Kaddáfího.

Európska únia tiež zvažuje možnosť začatia tretej fázy európskej námornej operácie, ktorá pod názvom Eunavfor Med Sophia v Stredozemnom mori zasahuje proti pašerákom migrantov. Na to, aby únijné plavidlá mohli účinne pôsobiť tiež v líbyjských výsostných vodách, totiž zatiaľ chýbal súhlas tamojšej vlády.

„Začali sme tiež diskutovať o tom, že by mandát operácie Sophia zahŕňal napríklad aj výcvik líbyjskej pobrežnej stráže,“ uviedla Mogheriniová na tlačovej konferencii v Amsterdame po piatkovej schôdzke.

Európske možnosti podpory budúcej líbyjskej vlády národnej jednoty zahŕňajú aj pomoc s ochranou hraníc krajiny, ustanovovaním bezpečnostných inštitúcií a podobne. Dohodu o zostavení vlády národnej jednoty zverejnila Líbya 19. januára. Plán, podľa ktorého by v čele kabinetu mal stáť tripolský obchodník Fáiz Sarrádž, ale zatiaľ nebol definitívne potvrdený.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Líbya #Federica Mogheriniová