OSN: Krajiny postihnuté vírusom Zika by mali umožňovať potrat

Štáty postihnuté vírusom Zika by mali tehotným ženám kvôli ohrozeniu vývoja plodu umožniť bezpečný potrat. Vyzval k tomu vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Štáty by podľa neho mali tiež distribuovať antikoncepčné prostriedky. V tejto situácie je zvlášť dôležité, aby ženám neboli odopierané ľudské práva a aby mohli slobodne rozhodovať o svojom tehotenstve, uviedol komisár v Ženeve.

05.02.2016 18:31
debata (13)

Vírus Zika, ktorý prenáša komár druhu Aedes aegypti, pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu mozgu ľudských plodov, takzvanú mikrocefáliu. Niektoré latinskoamerické štáty už kvôli tomu ženy vyzvali, aby sa v nasledujúcich mesiacoch až rokoch vyhli otehotneniu.

Husajn upozornil, že v niektorých krajinách postihnutých vírusom je rozšírené sexuálne násilie na ženách. Nestačí vraj teda len vydať odporúčanie, aby sa ženy vyhli otehotneniu. Nutný je podľa neho aj legálny prístup k potratom a k antikoncepcii.

Už v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že by sa vírus zika mohol z Latinskej Ameriky rozšíriť do Afriky a do Ázie. V stredu WHO upozornila, že s príchodom jari a leta sa zvýši riziko prenosu vírusu aj v Európe. Od pondelka platí kvôli vírusu celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli Ebole.

WHO teraz požaduje 25 miliónov dolárov na financovanie šesťmesačného programu boja proti vírusu. Peniaze majú putovať predovšetkým na výskum toho, či sa Zika prenáša krvnými transfúziami alebo pohlavným stykom, čo naznačujú niektoré prípady napríklad z Brazílie a USA.

Americké a britské úrady odporúčajú, aby ľudia s potvrdenou nákazou šesť mesiacov sexuálne abstinovali, prípadne používali kondómy. Brazílski zdravotníci varovanie rozšírili aj na bozky. Paulo Gadelha z brazílskeho výskumného ústavu Fiocruz podľa AP uviedol, že vírus bol objavený aj vo vzorkách slín a moču. Povedal, že najmä tehotné ženy by sa z preventívnych dôvodov mali vyvarovať nežnostiam či zdieľaniu riadu, ako je napríklad pitie zo spoločnej pohára.

Proti vírusu zika zatiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína. Podľa WHO je jej výroba otázkou skôr rokov než mesiacov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #potrat #vírus Zika