Vysoký predstaviteľ OSN označil Merkelovú za hrdinku

Osobitný zástupca OSN pre medzinárodnú migráciu Peter Sutherland označil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú pre jej zásadový postoj k utečencom za hrdinku. Zároveň podľa agentúry Reuters vyhlásil, že niektorí európski politici v skúške z ľudskej slušnosti prepadli.

05.02.2016 22:24
debata (78)

„Pani Merkelová je podľa môjho názoru hrdinkou,“ povedal Sutherland na tlačovej konferencii v Ženeve. Dodal, že výsledkom jej morálneho postoja je poškodená popularita.

Obľúbenosť kancelárky je podľa prieskumov na najnižšej úrovni za posledné štyri a pol roka. Nedôveru k utečencom, ktorých vlani do Nemecka prišlo takmer 1,1 milióna, navyše priživili sexuálne útoky na ženy v západonemeckom Kolíne. Podľa predbežných záverov policajného vyšetrovania sa násilností dopúšťali migranti a veľkú časť tvorili žiadatelia o azyl.

Sutherland tiež ocenil postoj Švédska, kam veľká časť utečencov mieri. Zároveň však povedal, že Európa ako celok prijala len malú časť utečencov. „Niektorí hovoria, že budeme prijímať utečencov, len ak to sú kresťania. V akom žijeme storočí? Čo myšlienky dôstojnosti ľudských bytostí a rovnosti ľudí?“ uviedol diplomat OSN.

Reuters pripomenul, že medzi krajinami uprednostňujúcimi utečencov kresťanského vyznania sú okrem iného Česká republika so Slovenskom či Cyprom. Maďarský premiér Viktor Orbán zase vyhlásil, že príliv prevažne sýrskych, irackých a afganských migrantov ohrozuje kresťanské korene Európy.

„Dôkazy sú nezvratné. Migranti v každej krajine viac do finančného systému prispievajú než z neho ťažia. Majú nižšiu úroveň nezamestnanosti a všeobecne kladú väčší záujem na vzdelanie,“ povedal Sutherland. Dodal, že Európska únia so svojím výrazným podielom na svetovej ekonomike je nútená pomôcť.

„Prečo nemôže kontinent, ktorý má vyše 500 miliónov ľudí a ktorý žije v najviac prosperujúcej časti sveta, prijať milión ľudí, ktorí každoročne prichádzajú cez Stredomorie, a rozdeliť si ich na základe spravodlivého podielu?“ povedal.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Angela Merkelová