Zem v marci minie asteroid s veľmi neistou dráhou

Okolo Zeme začiatkom marca preletí asteroid s veľmi neistou trajektóriou. Podľa amerických vedcov planétu z astronomického pohľadu tesne minie v menšej vzdialenosti ako satelity na geostacionárnej dráhe, ale možno nakoniec pôjde až o niekoľko miliónov kilometrov. V každom prípade vraj teraz zrážka nehrozí, tá však nie je úplne vylúčená pri ďalšom prelete tohto asteroidu v septembri 2017, hoci riziko stretu je jedna ku 250 miliónom.

06.02.2016 11:33
debata (14)

Teleso s názvom 2013 TX68 bolo prvýkrát pozorované pred tromi rokmi. Jeho dráha je veľmi neistá. Podľa kalifornského centra pre výskum a vývoj prúdových motorov Jet Propulsion Laboratory (JPL) je možné, že 5. marca preletí 17 700 kilometrov nad povrchom Zeme. Americkí odborníci však nevylučujú, že asteroid nakoniec v najbližšom priblížení preletí až 14 miliónov kilometrov od Zeme.

Ak sa k Zemi dostane na spomínaných 17 700 kilometrov, bude to veľmi tesný prelet. Pre porovnanie, to je zhruba dvadsatina vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom či polovičná vzdialenosť od geostacionárnej dráhy, na ktorej sa družice z pohľadu pozorovateľa na Zemi javia ako nehybné.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vylučuje možnosť, že by prelet skončil zrážkou. Takéto riziko však podľa terajších predpovedí existuje pre 28. septembra 2017, kedy sa 2013 TX68 k planéte opäť priblíži. Očakáva sa však, že s postupným spresňovaním budúcej dráhy sa pravdepodobnosť kolízie ešte viac zníži. „Možnosť zrážky počas troch najbližších preletov je tak malá, že nemôže byť vážne považovaná za hrozbu,“ citovala agentúra Reuters Paula Chodasa z NASA.

Asteroid je asi dvakrát tak veľký ako ten, ktorý v roku 2013 explodoval nad Čeľabinskom. Vtedy sa asteroid pri vstupe do atmosféry nad južným Uralom rozpadol. Výsledná tlaková vlna poškodila asi 7-tisíc budov, zranenia utrpelo približne 1 500 ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #asteroid