Assange vyhral bitku, ale nie slobodu

Sága Juliana Assangea, zakladateľa severu WikiLeaks, pokračuje. Assange, ktorý sa skrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne, by mal byť podľa rozhodnutia Komisie pri rade OSN pre ľudské práva oslobodený a odškodnený. Z budovy veľvyslanectva, kde sa tri a pol roka skrýva, však ani v piatok nevyšiel. Londýn mu ešte pred oficiálnym zverejnením stanoviska zo Ženevy dal najavo, že zatykač naňho stále platí a je rozhodnutý vydať ho do Švédska.

06.02.2016 13:30
debata (8)
Julian Assange drží vyhlásenie OSN na balkóne... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Assange Julian Assange drží vyhlásenie OSN na balkóne ekvádorskej ambasády v Londýne.

Ekvádorskú ambasádu v Londýne v piatok obliehal dav novinárov i Assangeových stúpencov, ktorí dúfali, že sa ukáže na balkóne. „Dnes sme dosiahli skutočne významné víťazstvo, ktoré mi vyčarovalo úsmev na tvári. Teraz je na Švédsku a Veľkej Británii, aby naplnili rozhodnutie OSN,“ povedal napokon 44-ročný Austrálčan cez skype. Assange, ako neskôr potvrdili jeho právnici, však nebude riskovať a ambasádu neopustí.

Na ekvádorské veľvyslanectvo sa uchýlil v júni 2012, po rozhodnutí britských súdoch vydať ho Švédsku. Štokholm žiada jeho vydanie pre podozrenie zo znásilnenia, čo on odmieta. Tvrdí, že obvinenie je zmanipulované, aby mohol byť vydaný do Spojených štátov, kde ho stíhajú z vyzradenia tajných informácií. WikiLeaks totiž v roku 2010 sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku a v Afganistane a neskôr i komunikáciu amerických diplomatických mi­sií.

Komisia v Ženeve síce vyzvala Londýn a Štokholm, aby mu nebránili v pohybe, jej rozhodnutie však nie je právne záväzné. Šéf diplomacie Philip Hammond označil Assangea za „utečenca pred spravodlivosťou“ a odkázal mu, že z ambasády môže vyjsť hocikedy, ale aj tak bude čeliť spravodlivosti vo Švédsku.

„Nič sa nemení. Odmietame tvrdenie, že Julian Assange je obeťou svojvoľného zadržiavania. Vo Veľkej Británii nikdy nebol svojvoľne zadržaný, v skutočnosti sa dobrovoľne vyhýba legitímnemu zatknutiu tým, že sa rozhodol zostať na ekvádorskej ambasáde,“ potvrdil hovorca britského premiéra.

Napriek tomu rozhodnutie komisie OSN znamená pre Londýn a Štokholm nepríjemnú situáciu, keďže sa aktívne hlásia k dodržiavaniu medzinárodných záväzkov a práva. Podľa bývalého britského diplomata Craiga Murraya rozhodnutie tejto komisie naposledy ignoroval Egypt a Uzbekistan. Británia aj preto už avizovala, že voči stanovisku komisie podajú námietku. Päťčlenná komisia zvyčajne rozhoduje jednomyseľne, v tomto prípade bolo rozhodnutie tesné – za oslobodenie Assangea hlasovali traja členovia – z Južnej Kórey, Mexika a Beninu, austrálska členka sa hlasovania zdržala a ukrajinský člen bol proti.

Komisia, ktorá vyzvala na slobodný pohyb pre Assangea, nepriamo kritizovala aj Švédsko, keď poukázala na to, že Assange tam nebol formálne obvinený. V jeho prípade sa začalo len predbežné vyšetrovanie. „Pracovná skupina pre svojvoľné zadržiavanie považuje rôzne formy zbavenia slobody, ktorým je Julian Assange vystavovaný, za svojvoľné zadržiavanie,“ uviedol vo vyhlásení predseda komisie Juhokórejčan Seong-Phil Hong.

Švédsko však podobne ako Veľká Británia zdôrazňuje, že stanovisko komisie OSN nemá nijaký vplyv na rozhodnutie švédskej justície a terajšie vyšetrovanie. Assange sa podľa Štokholmu dobrovolne rozhodol zostať na ekvádorskej ambasáde a švédske úrady nemajú možnosť jeho voľbu ovplyvniť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Assange #OSN #Švédsko