EÚ vyzvala Turecko, aby otvorilo svoje hranice pre Sýrčanov

Európska únia vyzvala Turecko, aby otvorilo svoje hranice pre tisíce Sýrčanov utekajúcich pre urputnými ofenzívami vládnych síl a intenzívnymi ruskými leteckými útokmi. Po neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ s ich tureckým kolegom v Amsterdame to povedala šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová.

06.02.2016 20:25
debata (29)

Uviedla, že jedným z cieľov podpory, ktorú EÚ poskytuje Turecku, je zaručiť, že Ankara dokáže ochrániť a prijať ľudí žiadajúcich o azyl.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu povedal, že jeho vláda uplatňuje „politiku otvorených hraníc pre ľudí utekajúcich pred agresiou (sýrskeho) režimu a pred leteckými útokmi Ruska“, citovala ho tlačová agentúra AP. „Už sme prijali najmenej 5000 z nich. Ďalších 50– až 55-tisíc je na ceste a nemôžeme ich tam nechať,“ dodal.

Guvernér pohraničnej tureckej provincii Kilis Süleyman Tapsiz uviedol, že sa Turecko stará o približne 30– až 35-tisíc Sýrčanov na sýrskej strane hraníc, ale neplánuje ich vpustiť na svoje územie, iba ak v prípade nejakej „mimoriadnej krízy“.

Tisíce Sýrčanov utekali v piatok smerom k tureckým hraniciam pred intenzívnymi bojmi o Aleppo. Turecko však má už druhým dňom uzavretý svoj hraničný priechod Oncupinar, ktorý sa zo sýrskej strany nazýva Bab as-Salam. Humanitárni pracovníci uviedli, že sýrskych utečencov smerujú do utečeneckých táborov v blízkosti hraníc.

Guvernér povedal, že ak Rusi a Sýria útoky nezastavia, k hraniciam by mohlo doraziť ďalších 70-tisíc Sýrčanov.

V Turecku už našlo svoj domov 2,5 milióna Sýrčanov.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko