Na demonštráciu Pegidy v Drážďanoch prišlo 8-tisíc ľudí

Až 8-tisíc ľudí v sobotu v Drážďanoch demonštrovalo pod heslom Pevnosť Európa proti údajnej islamizácii krajiny a proti príchodu utečencov. Akcia hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) však nenaplnila odhady organizátorov, ktorí pôvodne avizovali až 15-tisíc účastníkov.

06.02.2016 21:14
Nemecko, demonštrácia, pegida Foto: ,
Účastníci protestu proti islamizácii v Drážďanoch.
debata (86)

Proti postojom Pegidy tiež v saskej metropole vystúpili tisíce ľudí počas pochodu mestom a počas demonštrácie pred budovou opery. Na akciu dohliadali tisíce policajtov, ku konfliktom medzi oboma skupinami nedošlo. Naopak, vo Weimare, kde usporiadali pochod neonacisti, došlo k potýčkam.

Podľa internetovej služby Durchgezählt prišlo na demonštráciu Pegidy na brehu Labe pri sídle saskej krajinskej vlády 6– až 8-tisíc ľudí. Zástupcovia hnutia v prejave vyzvali k uzavretiu a dôslednej kontrole vonkajších aj vnútorných hraníc Európskej únie. Podľa nich je súčasná utečenecká kríza sťahovaním národov, ktoré nijako nesúvisí s útekom pred vojnou, ale je motivované snahou o osobný prospech utečencov. Prejav sprevádzalo skandovanie „zavrieť hranice“ a „odsunúť utečencov“.

Organizátori sa tiež pochvalne vyslovili o pozícii stredoeurópskych krajín k utečencom. Česi, Slováci, Poliaci a Maďari podľa Pegidy majú historickú skúsenosť s „islamskou porobou“ a nechcú ju zažiť znova. Odsúdili naopak postoj nemeckej vlády, čo demonštranti odprevadili skandovaným pokrikom „Merkelová musí preč“.

V Drážďanoch vystúpil aj český poslanec Černoch, ktorý obvinil českého premiéra Bohuslava Sobotku, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a politikov v Bruseli, že nepočúvajú želania občanov. Podľa neho sa snažia budovať multikultúrnu Európu a chcú utečencov použiť ako lacnú pracovnú silu, ktorá nahradí Európanov. „Potrebujeme politikov, ako je český prezident (Miloš) Zeman alebo slovenský premiér (Robert) Fico, ktorí sa neboja hovoriť svoje názory nahlas,“ povedal. Sobotku by podľa neho mal nahradiť niekto ako zakladateľ Pegidy Lutz Bachmann.

Na akcii Pegidy sa na veľkoplošnú obrazovku premietal v priamom prenose aj pražský prejav Martina Konvičky z hnutia Islam v SR nechceme, zazneli aj Zdravice priaznivcov Pegidy z Maďarska, Slovenska a Holandska.

Pred demonštráciou Pegidy sa v Drážďanoch konal aj pochod proti nacizmu zvolaný pod heslom Solidarita bez hraníc. Podľa Durchgezählt prešlo mestom tisíc až 1 400 ľudí. Súbežne s demonštráciou Pegidy sa potom pred budovou drážďanskej opery konala demonštrácia za otvorenú spoločnosť a proti šíreniu nenávisti, kam prišlo 2 500 až 3-tisíc ľudí.

Protiislamské hnutie odsúdila predsedníčka strany Ľavica Katja Kippingová, podľa ktorej Pegida znižuje dôstojnosť inak zmýšľajúcich ľudí. „Pegida podporuje atmosféru, ktorá znižuje prah pre rasistické násilie,“ povedala.

Saský premiér Stanislaw Tillich z Kresťanskode­mokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej vyzval justíciu na prešetrenie výrokov, ktoré na demonštrácii Pegidy zazneli. „Rečníci Pegidy otvorene vyzývajú k násiliu proti cudzincom a politikom. Je stále viac potrebný zásah prokuratúry,“ povedal.

Na demonštráciu v Drážďanoch dohliadali tisíce policajtov. Pegida usporiadala koordinované demonštrácie v 14 európskych krajinách vrátane Slovenska. V Nemecku sa akcia konala iba v Drážďanoch. V durynskom Weimare sa zišli priaznivci krajnej pravice, ktorí si pochodom pripomenuli bombardovanie mesta vo februári 1945. Pri nálete zahynulo podľa historikov cez 1 100 ľudí vrátane 356 väzňov z neďalekého koncentračného tábora Buchenwald. Proti neonacistom, ktorých sa zišlo asi 130, demonštrovala asi tisícka ľudí.

Počas pochodu sa stovka protidemonštrantov pokúšala preraziť policajný kordón a zabrániť neonacistom v pochode, polícia proti nim nasadila slzný plyn a proti jednému agresívnemu človeku i obušok. Niekoľko ľudí bolo zadržaných.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #demonštrácia #Drážďany #Pegida