Počet obetí zemetrasenia na Taiwane sa zvýšil na najmenej 24

Počet obetí silného zemetrasenia na Taiwane zo sobotňajšieho rána sa zvýšil na najmenej 24. Väčšinu obetí našli pod troskami sedemnásťposchodového bytového komplexu v meste Tchaj-nan na juhu ostrova. V objekte je podľa úradov stále uväznených približne 130 ľudí a záchranári zo sutín stále vyslobodzujú preživších. Oznámil to podľa agentúr mestský úrad a starosta mesta.

07.02.2016 11:33
Taiwan, zemetrasenie Foto: ,
Vojaci a záchranári sa snažia vypátrať ľudí v troskách zrútenej budovy.
debata

Záchranári, ktorí v troskách hľadajú známky života s pomocou psov a akustických prístrojov, sa domnievajú, že celkom 29 uväznených ľudí by bolo možné vyslobodiť ľahšie než ostatné osoby, ktoré sú pochované hlbšie v troskách. Dopoludnia tiež vyhrabali zo sutín živého tridsiatnika, ktorý ich informoval o polohe ďalších zasypaných.

Z trosiek zrúteného domu sa podarilo zatiaľ vyslobodiť 171 preživších a 22 mŕtvych obyvateľov. Asi 90 zachránených ľudí bolo hospitalizovaných. V iných častiach mesta, kde sa zrútilo ďalších päť budov a päť bolo poškodených, záchranári vytiahli z trosiek ďalších 104 preživších ľudí, z ktorých osem je v nemocnici, a telá dvoch obetí.

Podľa starostu mesta mohli byť mnohí zachránení vďaka informáciám od ľudí, ktorí priniesli údaje o konkrétnych miestach, kde sa mohli zavalenia nachádzať. Počet zavalených ľudí sa odhaduje na 124, spresnil starosta.

Zemetrasenie o sile 6,4 stupňa Richterovej škály zasiahlo v sobotu ráno miestneho času južnú časť ostrova Taiwan. Trosky zrútenej sedemnásťposcho­dovej budovy prehľadávalo 800 vojakov a viac ako 1 200 záchranárov s pomocou rebríkov, žeriavu a ďalšieho vybavenia. Obytný komplex sa podľa svedkov zložil ako harmonika a z výškovej budovy zostala hromada trosiek a pokrútených kovových nosníkov. Podľa miestnych médií bolo v budove aj centrum starostlivosti o novorodencov a ich matky.

Prevádzkovatelia taiwanskej vysokorýchlostnej železnice v nedeľu oznámili, že k poludniu miestneho času budú obnovené všetky spoje. Zemetrasenie poškodilo elektrické vedenie v oblasti tchajnanskej železničnej stanice, čo v sobotu ťažko narušilo celý systém. Taiwanské ministerstvo vnútra oznámilo, že nechá vyšetriť kvalitu konštrukcie všetkých vážne postihnutých domov, predovšetkým pri zničenom bytovom komplexe.

Zemetrasenie na Taiwane udrelo dva dni pred oslavami príchodu čínskeho Nového roka. Tie sú najvýznamnejším rodinným sviatkom čínskeho kalendára. Taiwan postihujú zemetrasenia často, pretože leží v seizmicky aktívnej oblasti. Pravidelne sa tiež objavujú špekulácie, že niektoré miestne budovy nespĺňajú deklarované stavebné bezpečnostné normy. V septembri 1999 ostrov zasiahli otrasy o sile 7,6 stupňa Richterovej škály, ktoré pripravili o život 2 400 ľudí. Zemetrasenie poškodilo alebo zničilo okolo 50-tisíc budov.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Taiwan