Sanders vyzbieral viac peňazí ako Clintonová

Ide o peniaze. Kto ich koľko získal. Ale aj od koho. Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová zažíva ťažké chvíle. Jej stranícky súper vermontský senátor Bernie Sanders ju dobieha v prieskumoch popularity. A prúdia k nemu aj financie také potrebné pri kampani počas primárnych volieb, ktoré sa začali 1. februára.

07.02.2016 11:59
USA, Clintonová Foto: ,
Demokratická kandidátka na prezidenta Hilary Clintonová počas svojej kampane v New Hampshire.
debata (25)

V januári sa Sandersovi podarilo od darcov vyzbierať viac peňazí ako Clintonovej. Získal 20 miliónov dolárov, ona o päť miliónov menej. Sandersových stúpencov určite ešte povzbudí dobrý výsledok z Iowy, kde primárne voľby odštartovali. Ich favorit prehral volebné zhromaždenia najtesnejším rozdielom. V primárkach, ktoré sa konajú 9. februára v New Hampshire, je už senátor favoritom. Podľa priemeru posledných prieskumov na webovej stránke RealClearPolitics má v tomto štáte nad Clintonovou náskok 22,3 percenta.

Sanders však vie, že celkovo na bývalú exministerku zahraničných vecí stále výrazne stráca. V celoštátnych prieskumoch je za ňou o 15,5 percenta. Clintonová tiež spolu vyzbierala viac ako 170 miliónov dolárov, on 103. Ak má bývalú prvú dámu zastaviť na jej ceste za prezidentskou straníckou nomináciu, musí jej to čo najviac sťažiť okamžite.

Vermontský senátor o sebe tvrdí, že je socialista. Poukazuje na to, že ho podporujú najmä obyčajní ľudia. Čísla Sandersovi dávajú za pravdu. Tvrdí, že výška priemerného príspevku od darcov na jeho kampaň je 27 dolárov. Clintonová, naopak, ťaží z veľkých donorov, ktorí poukazujú maximálnu možnú sumu 2 700 dolárov. Sanders sa tak svoju súperku snaží vykresliť ako kandidátku veľkokapitálu z Wall Streetu. Senátor zároveň chce, aby finančníci platili viac.

"Je načase, aby Wall Street pomohol strednej triede,“ vyhlásil Sanders počas televíznej debaty s Clintonovou, ktorá sa konala v noci zo štvrtka na piatok. Exšéfka diplomacie tvrdí, že príspevky na kampaň od ľudí z Wall Streetu ju vôbec neovplyvňujú a ona je progresívnou političkou, ktorá vie, ako dosiahnuť potrebné veci.

Clintonová však čelí otázkam, akých voličov v skutočnosti reprezentuje. Od investičnej banky Goldman Sachs dostala v minulosti za tri prejavy honorár 675-tisíc dolárov. Tvrdí, že vtedy nevedela, či bude kandidovať. "Toľko ponúkli,“ vyhlásila Clintonová s tým, že aj iní bývalí ministri zahraničných vecí berú za prednášky veľké honoráre.

"Vždy sa predpokladalo, že Hillary bude kandidovať, že bude nominovaná a že s veľkou pravdepodobnosťou vyhrá,“ pripomína expert na americkú politiku Robert Busby z Liverpool Hope University. "Lenže voliči neradi počúvajú, keď im hovoria, ako hlasovanie dopadne,“ upozorňuje na slabinu Clintonovej odborník.

V New Hampshire sa 9. februára konajú aj republikánske primárky. Podľa prieskumov by ich mal jasne vyhrať miliardár Donald Trump. Na druhom mieste sa pohybuje floridský senátor Marco Rubio. Tretí je víťaz z Iowy Ted Cruz, ktorý v Senáte reprezentuje Texas.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Bernie Sanders #voľby prezidenta USA #Hilary Clintonová