Kaleta popiera, že jeho výprava v Alpách podcenila hrozbu lavín

Výpravu českých skialpinistov, ktorých v sobotu v tirolských Alpách postihla lavína, organizoval český freerider Robin Kaleta. Výprava pre svoju bezpečnosť nemohla urobiť viac a bola plne vybavená, povedal v nedeľu Kaleta. V oblasti bol vyhlásený taký stupeň lavínového nebezpečenstva, v ktorom je podľa neho skúsená skupina schopná sa pohybovať.

07.02.2016 13:21 , aktualizované: 17:07
debata (22)

V tirolskom Wattenbergu v Rakúsku v sobotu lavína zasypala 17 lyžiarov, z ktorých päť Čechov podľa rakúskej polície nešťastie neprežilo. Lavína zasiahla dve skupiny skialpinistov, ktorí stúpali z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2 019 metrov na takzvaný Geier, horu vo výške 2 800 metrov nad morom.

Tamojší terén je vraj náchylný k lavínam, pretože svahy majú sklon okolo 30 stupňov. „Celkovo bola situácia veľmi nebezpečná, ale Česi ju bohužiaľ ignorovali,“ uviedol reportér rakúskej stanice ORF.

Kaleta, ktorý organizoval výpravu jednej z dvoch skupín, však taký výklad tragickej udalosti popiera. Lavínová predpoveď, vyvesená v chate uvádzala, že do nadmorskej výšky 2 300 metrov bol vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva a nad touto výškou tretí. Podľa jeho informácií sa v čase lavíny skupina pohybovala práve okolo 2 300 metrov výšky.

„Na päťstupňovej škále lavínového nebezpečenstva je trojka pravdepodobne to najčastejšie vyhlasované lavínové nebezpečenstvo v Alpách,“ povedal Kaleta. „V trojke bežne chodia skialpinisti a jazdia freerideri. Je to taký stupeň lavínového nebezpečenstva, keď len trochu skúsená skupina je schopná sa relatívne bezpečne v takom teréne pohybovať,“ povedal ČTK.

„Ľudia z našej skupiny mali všetci lavínové vybavenie, čo je sonda, lopatka a pípak (lavínový vyhľadávač), mali lavínové batohy. Z hľadiska prevencie nemohli nič viac robiť,“ konštatoval Kaleta. „Pri ceste nahor vykonali tri kompresné testy, aby zistili aktuálnu stabilitu v danom mieste,“ dodal.

Jeho slová fakticky potvrdila nemenovaná účastníčka výpravy, ktorá o tragickom incidente hovorila so spravodajkyňou Českého rozhlasu. „Bola tam partia desiatich ľudí a dvoch horských sprievodcov, ktorí boli od začiatku veľmi profesionálni … Všetky riziká sme si prechádzali, hovorili sme o nich, nacvičovali, skúšali. Od začiatku sme k tomu pristupovali veľmi zodpovedne. Takže sme cítili, že sme v rukách dvoch veľmi skúsených chalanov, ktorí vedia, čo robia. A rozhodne to neboli žiadni hazardéri, uviedla dievčina, ktorú lavína zavalila. Rozhodne tam nebolo varovanie typu: nechoďte tam, je to nebezpečné. Hory sú vždy nebezpečné,“ povedala lyžiarka.

Majiteľ horskej chaty Anton Nigg nemeckej agentúre DPA povedal, že obe skupiny českých lyžiarov pred cestou varoval. „Povedal som (v sobotu) svojim hosťom, že ja osobne by som dnes nikam nešiel,“ zveril sa agentúre. Každý deň vo svojej chate vyvesuje lavínové správy a hovorí s hosťami o prípadných hrozbách. „Môžem ich len varovať, zakazovať nič nemôžem,“ dodal Nigg.

„Chatárovu informáciu (o nebezpečenstve lavín) nepovažujeme za objektívnu, objektívna je lavínová predpoveď v danej oblasti,“ reagoval český freerider na slová chatára Nigga. „Lavínová predpoveď nepredpokladala samovoľné uvoľnenie lavíny,“ ku ktorému podľa Kaletu došlo vyššie na hrebeni horského masívu. „To je niečo, čo ľudia nemohli na základe lavínovej predpovede predpokladať. Boli v nesprávny čas na nesprávnom mieste,“ povedal.

Kaleta nevie, koľko ľudí z jeho skupiny lavína postihla, a nemá ani informáciu o tom, kto organizoval druhú českú skupinu, ktorá bola v osudnom momente na mieste zosuvu. „To nám zatiaľ polícia nepovedala,“ uviedol.

Preživší sa vracajú do Čiech

Návrat preživších do vlasti očakáva české ministerstvo zahraničných vecí do pondelka. Na základe identifikácie od rakúskej polície v nedeľu popoludní tiež upresnilo, že obeťami sú muži vo veku od 34 do 38 rokov. Ich telá sú pripravené na prevoz do vlasti.

Priamo na mieste rieši situáciu Čechov konzul Daniel Žára, v tirolskom meste Wattens má Praha taktiež honorárny konzulát. Diplomati v tejto chvíli pomáhajú hlavne v komunikácii s úradmi, tlmočením a ďalšími záležitosťami.

Okolnosti nešťastia rieši rakúska polícia. Tragická lavína sa skladala z celkom troch zosuvov. Jeden bol hlavný, ďalšie následné, uviedol horský policajt Jörg Randl. Kužeľ lavíny bol široký niekoľko sto metrov a vysoký až päť metrov. Zasypaní boli v hĺbke 1,2 až 3,2 metra. Randl dodal, že pri takejto mase snehu nepomôže postihnutým ani takzvaný protilavínový airbag, ktorý pomáha udržať sa na povrchu snehového závalu.

Posledná porovnateľná tragédia Čechov v horách sa stala 2. mája 2009 v Ötztalských Alpách. Lavína vtedy zavalila skupinu piatich Čechov a jedného Slováka približne 500 metrov pod vrcholom hory Schalfkogel, nikto neprežil.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rakúsko #Lavína #lyžiari