Erdogan pripustil, že Turecko prijme ďalších sýrskych utečencov

Turecko je pripravené prijať desaťtisíce sýrskych utečencov z Halabu, ak títo ľudia nebudú mať inú možnosť. Vyhlásil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Sýrski vzbúrenci sa v druhom najväčšom sýrskom meste dostali do obkľúčenia vládnych vojsk a mnoho civilistov teraz uteká smerom k tureckým hraniciam.

07.02.2016 14:10
debata (14)

Sýrčania sa hromadia pri hraničnom prechode Kilis, Turecko však zatiaľ nikomu nedovolilo hranicu prekročiť. Sýrske armádne zdroje tvrdia, že vojsko sa v najbližších dňoch pokúsi obkľúčiť Halab od západu. Podľa zdroja agentúry Reuters sú do bojov zapojení tiež iránski bojovníci.

„Režim v Damasku časť Halabu zablokoval. Ak sú civilisti prinútení k úteku, sú za našimi bránami a nemajú inú možnosť, musíme sa našich bratov ujať,“ konštatoval prezident.

Podľa agentúry AFP bola v nedeľu sýrsko-turecká hranica ďalej zatvorená, pohraničníci údajne púšťajú do Turecka len chorých a zranených utečencov. Turecko doteraz na svojom území prijalo okolo 2,7 milióna Sýrčanov. Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu v sobotu vyhlásil, že jeho krajina zostáva verná „politike otvorených dverí“. Kedy sa hranice otvoria, však neuviedol.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Recep Tayyip Erdogan