Hitlerove akvarely sa v Nemecku vydražili za 40-tisíc eur

Aukčná sieň Weidler v Norimbergu za 40-tisíc eur vydražila 16 akvarelov a náčrtov, ktoré podľa znalcov namaľoval niekdajší nacistický vodca Adolf Hitler. Na svojom webe o tom informoval denník Bild.

07.02.2016 18:11
debata (24)

V ponuke sobotňajšej aukcie bolo celkom 29 diel s podpisom A. Hitler, ktoré pochádzali z rokov 1904 až 1925. Znalecký posudok kresby označil za pravé. Nových majiteľov si našlo 16 obrazov.

Najviac peňazí vyniesol akvarel s názvom Wohnhaus von Dr. Bloch (Dom doktora Blocha), za ktorú kupec ponúkol 7-tisíc eur. V ponuke bol tiež napríklad obraz Pohľad na Drážďany, ktorý si za 5 500 eur kúpil istý obyvateľ tejto saskej metropoly.

Hoci aukčná sieň tvrdí, že autentickosť obrazov jej potvrdili odborníci, v minulosti sa často stávalo, že sa na trhu predávali aj falzifikáty. Aukčná sieň Weidler sa na Hitlerove diela špecializuje a dražila ich už niekoľkokrát. Napríklad pred tromi rokmi predala jeho akvarel s názvom Matričný úrad a Stará radnica Mníchov za 130-tisíc eur. Vlani tu kupca našiel aj obraz s názvom Prag im Nebel (Praha v hmle).

24 debata chyba
Viac na túto tému: #obrazy #Adolf Hitler #akvarel