Česi tragickú lavínu v Tirolsku podľa úradov nevyvolali

Lavína, ktorá v sobotu v Tirolsku zabila piatich českých lyžiarov, sa uvoľnila sama, Česi ju očividne nevyvolali. V nedeľnom popoludňajšom spravodajskom programe to s odvolaním sa na rakúske úrady uviedla televízia ORF. Rovnakú informáciu následne priniesla agentúra APA, ktorá citovala horskú políciu. Česi, ktorí nešťastie prežili, sa do vlasti vrátia zrejme do pondelka.

07.02.2016 19:14
debata (12)

Policajt Manuel Reindl podľa APA uviedol, že z výsluchov preživších vyplynulo, že lavína sa odtrhla sama. S Reindlom hovoril aj portál Lidovky.cz, ktorému rovnako potvrdil, že nikto z výpravy za nešťastie nenesie vinu, pretože dôvodom boli prírodné podmienky.

Jedna sedemčlenná skupina freeriderov podľa Reindla uviedla, že po úspešnom výstupe na Geier začula hluk a videla, ako sa asi sto metrov od nich odtrhla snehová masa. Táto lavína, po ktorej nasledovali ešte dve ďalšie, zmietla 13 lyžiarov, ktorí na vrchol stále stúpali. Siedmich z nich, ktorí sa nachádzali vo voľnom priestore, lavína úplne zasypala. Z tejto skupiny bolo všetkých päť obetí. Ďalšia časť výpravy sa nachádzala pri skale, čo im podľa policajtov výrazne zvýšilo šance na prežitie.

Siedmi lyžiari, ktorí lavínu pozorovali z vrcholu, okamžite privolali pomoc a vydali sa zasypaných hľadať. Na miesto tragédie následne prišlo niekoľko desiatok záchranárov s pátracími psami a štyrmi helikoptérami.

„Všetci mali patričné ​​vybavenie, lopatu, sondu, lavínové vyhľadávače. Len niektorí z nich nemali batohy s airbagom,“ citoval Reindla portál Lidovky.cz. O dobrej výbave turistov hovoril aj známy český freerider Robin Kaleta, ktorý výlet pre časť Čechov organizoval. Kaleta, ktorý do Álp nešiel, tiež povedal, že jeho skupina nebezpečenstvo nepodcenila a že vychádzala z lavínových predpovedí, ktoré však nepredpokladajú samovoľné uvoľnenie snehovej masy.

Reindl tiež spresnil počet Čechov, ktorí sa výpravy zúčastnili. Celkom ich bolo dvadsať vo veku 30 až 59 rokov, pod lavínou sa úplne alebo čiastočne ocitlo trinásť z nich, uviedla APA. Horský policajt hovoril o dvoch zranených, 36-ročnej žene a 30-ročnom mužovi. Obaja vraj utrpeli ľahké zranenia kolena. České ministerstvo zahraničia však eviduje troch zranených, všetci už nemocnicu opustili.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Česi #Lavína