Merkelová pomôže Turecku s utečencami na hraniciach

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom v Ankare ostro kritizovala Rusko a sýrsky režim kvôli náletom na sýrske mesto Halab.

08.02.2016 09:59 , aktualizované: 15:45
Migranti, utečenci, Turecko, hranica Foto: ,
Sýrčania zostali zablokovaní na hraniciach s Tureckom.
debata (46)

Uviedla to agentúra DPA. Turecko a Nemecko sa tiež dohodli, že okamžite začnú jednotnú akciu na pomoc sýrskym utečencom, ktorí sa po ofenzíve na Halab z minulého týždňa nahromadili pri tureckých hraniciach. Nemecko poskytne technickú pomoc a Turecko záchranné zložky pre mimoriadne udalosti.

„Za posledné dni sme zdesení a šokovaní utrpením desiatok tisíc ľudí pri bombových útokoch, a tiež bombovými útokmi, ktoré prichádzajú z ruskej strany,“ povedala Merkelová s odkazom na bombardovanie mesta Halab.

Okolo 30 000 sýrskych utečencov sa nahromadilo pri tureckej hranici, keď minulý týždeň ušli pred ofenzívou jednotiek sýrskej vlády a Ruska proti opozičným silám v oblasti Halab. Ankara v predchádzajúcich dňoch prijala asi 15 000 utečencov, potom hranice uzavrela a údajne púšťa len chorých a zranených. Turecko už prijalo vyše 2,7 milióna Sýrčanov, ktorí utekajú pred občianskou vojnou.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prišla do Ankary na rokovanie s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom a prezidentom Recep Tayyipom Erdoganom. Popoludní by sa mala stretnúť ešte s tureckým prezidentom Recep Tayyipom Erdoganom.

Témou stretnutia bola predovšetkým utečenecká kríza a plnenie dohôd medzi Tureckom a Európskou úniou o brzdení prúdu utečencov smerujúcich na starý kontinent.

Davutoglu po rokovaní s Merkelovou vyhlásil, že budúci týždeň bude EÚ informovať, na ktoré projekty použije tri miliardy eur z peňazí EÚ. Tieto peniaze Brusel Ankare sľúbil už koncom minulého roka výmenou za posilnenie spolupráce na zníženie počtu utečencov, ktorí práve cez Turecko smerujú do Grécka a potom ďalej do Európy.

Do Nemecka ich vlani prišlo okolo 1,1 milióna. Turecko je už dlhoročným kandidátom na členstvo v eurozóne, a tak mu EÚ okrem peňazí sľúbila intenzívnejšie prístupové rozhovory a zjednodušenie vízového styku.

Merkelová sa s Davutogluom tiež zhodla, že budú obaja presadzovať nasadenie jednotiek NATO v boji proti pašerákom ľudí v mori medzi Gréckom a Tureckom. O tejto otázke by mali hovoriť ministri obrany Severoatlantickej aliancie na svojom nadchádzajúcom zasadnutí. V tejto súvislosti hovorili Merkelová s Davutogluom o zlepšení spolupráce pobrežných stráží Turecka a Grécka a o lepšej ochrane hraníc agentúrou Frontex.

Merkelová tiež oznámila, že sa s Davutogluom dohodli na posilnení bilaterálnej spolupráce oboch krajín v boji s organizovanými skupinami pašerákov ľudí.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #Angela Merkelová #Ahmet Davutoglu #Recep Tayyip Erdogan #utečenecká kríza