Lavína sa odtrhla sama, uzavrela vyšetrovanie rakúska polícia

Rakúska alpská polícia dokončila pod štítom Geier miestne vyšetrovanie sobotňajšej tragickej výpravy českých turistov v Tirolsku, pri ktorej pri páde lavíny zomrelo päť z nich.

08.02.2016 10:26
debata (1)
Obdobne ako v predbežnom oznámení dospela okrem iného k záveru, že lavína sa s najväčšou pravdepodobnosťou odtrhla sama a zasiahla celkom trinásť osôb. Podľa správy, zverejnenej v nedeľu večer na stránkach lavínovej služby regionálnej tirolskej vlády, boli všetci účastníci výpravy dobre vybavení.

Služba tiež varuje, že lavínové nebezpečenstvo bude hroziť aj v nasledujúcich dňoch, a to najmä vo výške nad 2 300 metrov v prípade tienistých svahov. Na svahoch, na ktoré svieti slnko, je toto nebezpečenstvo vo výške nad 2 500 metrov. Varovanie platí pre oblasti Tuxských, Stubaiských, Ötztalských a Zillertalských Álp.

Podľa správy lavínovej služby bolo pri sobotňajšom nešťastí prítomných 20 osôb, pričom lavína zasiahla 13 z nich. Išlo o dve skupiny – jednu 12-člennú a druhú osemčlennú. Menšia zo skupín pri výstupe predstihla tu väčšiu, ale jeden z osemčlennej skupiny bol trochu pozadu. Lavína potom zavalila skupinu 12 osôb a jednu osobu z druhej skupiny.

Nešťastie sa stalo v tirolskom Wattenbergu v Tuxských Alpách neďaleko Innsbrucku. Dve skupiny Čechov stúpali podľa rakúskych médií z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2 019 metrov na vrchol Geier, horu vo výške nad 2 800 metrov nad morom.

Časť lyžiarov sa zo snehovej masy dokázala sama vyhrabať. Traja z nich utrpeli zranenia a boli prevezení do nemocnice, ktorú už opustili. Päť osôb nešťastie neprežilo. Podľa českého ministerstva zahraničia išlo o mužov vo veku od 34 do 38 rokov.

Podľa horského záchranára Martina Waldharta sa Česi pohybovali v rizikovej zóne. Chatár Anton Nigg z Lizumer Hütte uviedol, že Čechov osobne varoval s tým, že on sám by sa na výpravu nevydal. V budove tiež každý deň vyvesuje správu horskej služby o lavínovom nebezpečenstve. Český freerider Robin Kaleta, ktorého cestovná kancelária výlet pre časť Čechov organizovala, však nesúhlasí s tým, že jeho ľudia nebezpečenstvo podcenili.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Lavína