Brazília bojuje s vírusom Zika, skontrolovala 21 miliónov domácností

Brazília v rámci boja s vírusom Zika skontrolovala už takmer 21 miliónov domácností. Približne 220 000 príslušníkov ozbrojených zložiek odstraňuje z obydlí larvy komára, ktorý vírus prenáša.

08.02.2016 10:46
tehotenstvo, gravidita, Zika, Brazília Foto: ,
Brazília skontrolovala viac takmer 21 miliónov domácností v rámci boja proti vírusu Zika. Kolumbia cez víkend nahlásila viac ako 3 100 tehotných žien nakazených Zikou.
debata (5)

Do susednej Kolumbie prichádza skupina amerických odborníkov, ktorá tam bude tri týždne skúmať spojitosť vírusu Zika s mikrocefáliou a Guillan Barrého syndróm.

Brazília s Kolumbiou patria medzi krajiny, ktoré najviac postihla nákaza vírusom Zika. Ten sa sa od jesene rozšíril do viac ako tridsiatich krajín sveta a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) musela minulý týždeň vyhlásiť stav núdze.

Brazília odhaduje, že od jesene sa nákaza vírusom Zika objavila u takmer 1,5 milióna osôb. Kolumbia cez víkend oznámila 25 645 prípadov, vrátane viac ako 3 100 tehotných ži­en.

Vírus, ktorý prenášajú komáre druhu Aedes aegypti, má obvykle mierny priebeh, veľkým nebezpečenstvom je však zrejme pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže spôsobovať nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Brazília prešetruje už skoro 5 000 prípadov novorodencov, u ktorých je podozrenie, že trpia mikrocefáliou kvôli vírusu Zika. Niekoľko ich už zomrelo.

Kolumbijské úrady v piatok informovali o úmrtí troch pacientov nakazených vírusom Zika, ktorí trpeli tiež Guillain Barrého syndrómom. Toto ochorenie nervovej sústavy, prejavujúce sa obrnou svalstva, je relatívne vzácne. Krajiny postihnuté vírusom Zika však v posledných týždňoch zaznamenali jeho zvýšený výskyt.

Proti vírusu zatiaľ neexistuje vakcína. Jedinou možnosťou je vyvarovať sa komáriemu uštipnutiu. Z tohto dôvodu Brazília spustila masovú kampaň proti komárom.

Podľa brazílskeho ministerstva zdravotníctva navštívilo v posledných týždňoch okolo 220 000 prísluš­níkov ozbrojených približne 20,7 milióna domácností, v ktorých identifikovali 772 900 zdrojov komárích lariev. Zdroje lariev tak našli v asi štyroch percentách obydlí, ktoré skontrolovali.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #vírus Zika #kontrola domácností