Mexický prezident kritizoval Trumpa za antiimigračné výroky

Bývalý mexický prezident Felipe Calderón ostro kritizoval amerického miliardára Donalda Trumpa. Vadí mu jeho antiimigračná rétorika, ktorú tento republikánsky kandidát na prezidenta USA využíva vo volebnej kampani. V rozhovore s americkou televíznou stanicou CNBC Calderón Trumpa označil za nie príliš informovaného a začudoval sa, ako mohla americká spoločnosť "vyprodukovať takého prezidentského kandidáta".

08.02.2016 13:22
debata (1)

Mexický exprezident pripomenul Trumpov minuloročný výrok, že v prípade volebného úspechu postaví pozdĺž južnej hranice USA múr, za ktorého vybudovanie by malo zaplatiť Mexiko. „Mexičania nezaplatia ani cent za taký hlúpy múr,“ vyhlásil Calderón. A dodal, že by bol aj tak zbytočný.

„Prvý, kto by bol na takej politike stratový, by boli Spojené štáty,“ uviedol Calderón, ktorý stál na čele Mexika v rokoch 2006 až 2012. „Ak si ten chlap myslí, že uzavretie hraníc pre kohokoľvek, či už pre obchod, alebo pre ľudí, by prinieslo USA prosperitu, tak sa úplne zbláznil,“ povedal v rozhovore Calderón.

Mexický exprezident zároveň upozornil, že migrácia mexickej pracovnej sily do USA trvale klesá a je na najnižšej úrovni od 90. rokov. Od roku 2009 do roku 2014 sa podľa Calderóna vrátilo z USA späť do Mexika asi milión Mexičanov, vrátane detí narodených v Spojených štátoch. V rovnakom období vraj odišlo z Mexika do USA odhadom 870-tisíc ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #USA #Donald Trump