Údajná sexuálna obeť Billa Clintona bude pracovať proti Clintonovej

Kathleen Willeyová - jedna zo žien, ktoré obvinili niekdajšieho amerického prezidenta Billa Clintona z obťažovania - bude pracovať v skupine zameranej proti jeho manželke Hillary.

08.02.2016 14:10
Bill Clinton, Hillary Clintonová Foto: ,
Manželia Bill a Hillary Clintonovci.
debata (15)

Skupinu založil bývalý poradca republikánskeho uchádzača o nomináciu na prezidenta Donalda Trumpa.

Willeyová pracovala v minulosti ako dobrovoľníčka v Bielom dome a obvinila Clintona, že ju v roku 1993 obchytkával, keď ho s plačom žiadala o platené zamestnanie. Najznámejšou ženou v Clintonovom sexuálnom škandále bola stážistka Monika Lewinská.

Willeyová kvôli svojim obvineniam podstúpila test na detektore lži, podľa ktorého si nevymýšľala.

Trumpov niekdajší poradca Roger Stone zostavil skupinu, ktorá začne pracovať proti Clintonovej, ak bývalá prvá dáma vyhrá nominačný súboj demokratov do prezidentských volieb. Clintonová má zatiaľ najväčšiu šancu spomedzi demokratických kandidátov.

Willeyová svoje rozhodnutie pripojiť sa ku Stoneovej skupine obhajovala slovami, že to chápe ako „príležitosť informovať mladých voličov, ktorí v čase aféry ešte neboli na svete alebo si na ňu nepamätajú“. Chce poskytovať rozhovory, bude sa objavovať v politických spotoch a vystupovať s prejavmi, aby zabezpečila, že tieto obvinenia zostanú témou kampane.

„Budú sa s tým stretávať každý deň v rozhlase, v televízii, na plagátoch,“ vyhlásil Stone na adresu Clintonovcov. S Willeyovou sa vraj už dohodol, ale upozornil, že skupina svoje akcie ešte len plánuje.

Clinton obvinenia vznesené Willeyovou v roku 1998 odmietol s tým, že mala v čase údajného incidentu vážne rodinné starosti, ku ktorým patrila manželova samovražda. Priznal však aféru s Lewinskou a speváčkou Gennifer Flowersová.

Podľa agentúry Reuters nie je zatiaľ jasné, kedy Stoneova skupina začne oslovovať voličov. Januárové prieskumy ukazujú, že väčšina americkej verejnosti sa domnieva, že niekdajšie Clintonove sexuálne aféry na kampaň vplyv mať nebudú – medzi demokratmi si to myslí 68 percent ľudí, medzi republikánmi 50 percent.

Očakáva sa, že najmä ľudia okolo Trumpa budú chcieť z témy vyťažiť maximum. Trump sám označil Clintona za jedného z najväčších zneužívateľov žien všetkých čias.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Bill Clinton #Monica Lewinsky #americké prezidentské voľby #Hilary Clintonová