Štrajkujúci pražskí taxikári hodiny blokovali magistrálu

Taxikári v pondelok takmer osem hodín blokovali pražskú magistrálu. Asi 200 áut zostalo ráno stáť pri hlavnej stanici, prejazdný zostal len jeden jazdný pruh v každom smere a tvorili sa dlhé kolóny. Vodiči taxi požadujú koniec nelegálnych taxislužieb, ktoré si zákazníci objednávajú cez mobilné aplikácie. Vadí im tiež najvyššia povolená cena za kilometer jazdy a hrozba preskúšania z miestopisu a skúšok z cudzieho jazyka.

08.02.2016 14:22
Česko, taxi, protest, taxikári, Foto: ,
Stovky českých taxikárov blokovali hlavný dopravný ťah v Prahe.
debata

Vodiči požadovali, aby s nimi prišla vyjednávať primátorka Adriana Krnáčová (ANO) alebo niektorý zo zástupcov mestského úradu. Vedenie Prahy oponovalo, že sa nimi nenechá vydierať. Podľa predsedu Asociácie koncesionárov v taxislužbe (AKT), ktorá demonštráciu zvolala, Daniela Tarljovského dajú primátorke šancu splniť sľub, že s nimi bude rokovať, ak magistrálu uvoľnia. Niektorí vodiči taxi po blokáde cesty odišli k magistrátu, chceli budovu obísť dokola a potom protest ukončiť.

Najväčšie problémy urobila blokáda v rannej špičke, keď kolóny siahali od Hlavnej stanice až k ostrovu Štvanice a von z centra k ulici 5. mája. Vodiči v kolónach vyjadrovali trúbením aj slovne svoj nesúhlas s protestom. Nepodporovali ho ani všetci vodiči taxi, v Prahe je ich evidovaných vyše 5-tisíc.

„Taxikári si berú za rukojemníkov Pražanov vo svojej vojne za výšku zárobku za službu, ktorá má v Prahe otrasnú povesť. Ak svojím štrajkom niečo dosiahnu, tak len to, že ľudia sa na nich budú pozerať zase o niečo horšie ako pred štrajkom,“ uviedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Deklarovala ochotu vyjednávať až potom, čo vozidlá prestanú blokovať pražskú dopravnú tepnu.

Protestujúci žiadali tiež obnovenie rokovaní s magistrátom, ktoré stroskotali minulý rok v novembri. Podľa Krnáčovej preto, že taxikári nedodali potrebné podklady. Oni sa naopak sťažujú na odmietavý postoj úradu, podklady vraj dodali dostatočné. Podľa predsedu pražskej ODS Filipa Humplíka je protest dôsledkom nečinnosti primátorky, jeho strana chce na ďalšom rokovaní zastupiteľstva predložiť návrh, ako naložiť s nelegálnymi taxislužbami. Podľa Krnáčovej je to populizmus.

Taxikári demonštrovali už vlani v lete. Protestovali proti chystanému preskúšaniu všetkých vodičov z miestopisu a jazyka. Hrozbu ďalšej demonštrácie 1. septembra odvrátil sľub primátorky, že do konca roka zvýši maximálnu cenu za kilometer jazdy v taxislužbe. To sa však nestalo.

Úrad tiež vylučuje to, že mohol vyriešiť hlavnú požiadavku protestujúcich a zakročiť proti nelegálnym taxislužbám. Podľa Krnáčovej ich môže zakázať len ministerstvo dopravy. Pripravuje však riešenie, ako tieto vozy kontrolovať. Taxikári chceli tiež zrušenie maximálnej povolenej ceny 28 korún za kilometer, ktorá podľa nich nezodpovedá reálnym nákladom. Medzi susednými metropolami patria ceny pražských taxi medzi priemer, sú drahšie ako vo Varšave, porovnateľné s Bratislavou a lacnejšie ako v Berlíne.

Praha má dlhodobé problémy predovšetkým s nepoctivými taxikármi. Podľa informácií magistrátu je v metropole 2-tisíc aktívnych prevádzkovateľov taxislužieb, cez 4 600 evidovaných vozidiel a takmer 5 500 vodičov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #štrajk #taxikári