Obama požiadal o 1,8 miliardy dolárov na boj proti Zike

Americký prezident Barack Obama požiadal Kongres o 1,8 miliardy dolárov na boj proti šíreniu vírusu Zika. Peniaze majú byť využité na výskum aj kontrolu šírenia komárov, ktorí sú prenášačmi vírusu, povedal Obama v rozhovore, ktorý odvysielala stanica CBS.

08.02.2016 15:56
debata (2)

Časť peňazí bude určená aj na vývoj diagnostických testov a podporu tehotných žien s nižšími príjmami. Vírus sa u väčšiny ľudí prejavuje bežnými chrípkovými symptómami, ale panuje podozrenie, že vyvoláva poruchy plodu a poškodzuje mozog nenarodených detí.

„Podľa toho, čo zatiaľ vieme, existuje značné riziko pre tehotné ženy a pre tie ženy, ktoré chcú otehotnieť,“ povedal Obama. Dodal tiež, že by kvôli tomu nemala nastať panika.

Časť peňazí, o ktoré prezident žiada, by mala byť poskytnutá krajinám, kde sa vírus šíri a ktoré sa snažia bojovať proti šíreniu komárov. V USA sa potom o fondy podelia ministerstvá zahraničných vecí, zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, časť ich dostane Agentúra pre medzinárodný rozvoj.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň oznámila, že by sa vírus Zika mohol z Latinskej Ameriky rozšíriť do Afriky a Ázie. Od minulého pondelka platí kvôli vírusu celosvetový stav núdze, ktorý WHO naposledy vyhlásila v roku 2014 kvôli Ebole. Európska pobočka WHO potom oznámila, že by sa na ochranu obyvateľstva mali pripraviť aj európske krajiny.

Proti vírusu Zika zatiaľ neexistuje účinný liek ani vakcína. Podľa WHO je jej výroba otázkou skôr rokov než mesiacov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #vírus Zika