Islamisti znížili plat svojich bojovníkov o 50 percent

Ozbrojenci z Islamského štátu (IS) museli až o polovicu znížiť platy svojim bojovníkom. Deje sa tak kvôli spojeneckým náletom, ktoré cielia na ropné zariadenia v Iraku a Sýrii a majú tak značný vplyv na príjmy radikálov z predaja ropy.

08.02.2016 16:14
Mideast Syria Russia Foto: ,
Letecká snímka ukazuje zničenie ropných zásob, ktoré prevádzkovala skupina IS v provincii Hama, Sýria.
debata (37)

Na konferencii v Londýne to uviedol Daniel Glaser z amerického ministerstva financií: „Keď sa pozriete na ťažkosti, o ktorých vieme, že ich majú v súvislosti s dopravou a ťažbou, myslím, že nie je od veci povedať, že už nezarábajú peniaze takým spôsobom, akým to bolo možné v minulosti“

„IS znížil platy svojim bojovníkom v meste Rakka až o 50 percent,“ dodal. Letecké údery sa zamerali tiež aj na miesta, kde islamisti skrývajú peniaze a kde „milióny dolárov spálili na popol“.

Podľa Glaser radikáli na obsadených územiach v Iraku a Sýrii zarábajú z ropy priemerne 500 miliónov dolárov ročne. Ďalšie stovky miliónov získavajú z výberu daní a vydierania, ku stovkám miliónov sa tiež dostali, keď obsadili banky v dobytých irackých mestách.

Letecké údery však na Islamský štát začínajú mať veľký dopad, hovorí Glaser. „Riadiť kalifát nie je lacné. A takisto nie je lacné viesť vojnu,“ dodáva Američan s tým, že pre islamistov je vraj stále ťažšie zaplatiť svojich bojovníkov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #príjem #ropa #nálety #IS