Prieskumy pred primárkami v New Hampshire ovládajú Trump a Sanders

Primárky v americkom štáte New Hampshire sľubujú v utorok dramatický súboj, aspoň teda na republikánskej strane a prinajmenšom o druhé miesto. Zhodujú sa na tom analýzy posledných prieskumov voličských preferencií. Kým ankety stále ukazujú na víťazstvo Donalda Trumpa, poradie za ním je nejasné.

08.02.2016 19:59
debata (5)

Ak Trump v New Hampshire nezvíťazí, bude to obrovský šok, napísal denník Politico. Aj keď jeho podpora klesá, pred protikandidátom si stále udržiava dvojciferný náskok. Realitný magnát má podporu zhruba 30 percent republikánskych voličov.

Za ním sa podľa prieskumov zoradila skupina kandidátov, ktorých delia len minimálne rozdiely. John Kasich, Marco Rubio, Jeb Bush a Ted Cruz majú podporu medzi 12 a 14 percentami. S piatimi percentami zaostáva Chris Christie.

Pomer síl medzi dvoma demokratickými kandidátmi sa podľa prieskumov mení len mierne. Bernie Sanders, ktorý sa pri minulom hlasovaní v Iowe na svoju súperku Hillary Clintonovú prekvapivo dotiahol, má v New Hampshire podľa prieskumu Massachusettskej univerzity podporu 56 percent demokratických voličov, zatiaľ čo jeho súperka 40 percent.

Clintonová, ktorej podpora sa v posledných dňoch o niekoľko percentuálnych bodov zvýšila, získala vplyvnú stúpenkyňu v osobe bývalej americkej ministerky zahraničia Madeleine Albrightovej. Podľa nej ženy, ktoré v hlasovaní nepodporia ženu, teda Hillary Clintonovú, majú zaručené „špeciálne miesto v pekle“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #voľby prezidenta USA