Britániu a Francúzsko sužoval vietor, zranil niekoľko ľudí

Časť Británie, Írska a Francúzska v pondelok sužovala silná víchrica a na niektorých miestach sa rýchlosť vetra blížila takmer ku 200 kilometrom za hodinu. Tisíce domácností prišli o dodávky elektrického prúdu, na mnohých miestach bola narušená doprava a úrady v Británii vydali vyše 200 výstrah pred lokálnymi záplavami. Podľa miestnych médií víchor začal večer slabnúť. V centrálnom Anglicku sa zranili dve deti, keď sa na ne zrútila časť záhradného múru. V Paríži sa vážne zranili dvaja ľudia, keď na nich spadol reklamný panel vyvrátený vetrom.

08.02.2016 23:18
Británia, počasie Foto: ,
Príčinou vetra sužovali pobrežie Walesu obrovské vlny.
debata (2)

Bez elektriny sa podľa agentúry AP ocitlo viac ako 15-tisíc domácností v Írsku, Walese a v južnom Anglicku. Búrka narušila tamojšiu cestnú, železničnú, lodnú i leteckú dopravu. Britské úrady vydali viac ako 50 varovaní pred bezprostredným nebezpečenstvom povodní. Na pobreží južného Walesu a Anglicka sa lokálne záplavy skutočne objavili.

Na juhozápadnom pobreží Írska zaznamenali hurikán s rýchlosťou 195 kilometrov za hodinu, v Anglicku sa často rýchlosť vetra pohybovala okolo 100 kilometrov za hodinu, najviac však do 155 kilometrov za hodinu. Pri meste St. Ives na juhozápade Anglicka vlny dosahovali výšku až 19 metrov, informoval meteorologický ú­rad.

Vietor si vyžiadal zrušenie viacerých vlakových, leteckých a trajektových spojov. Kvôli nebezpečnému vetru uzavreli most Severn Bridge na ceste M48 medzi Anglickom a Walesom.

Vietor poničil niekoľko budov a podľa záchranárov dve deti utrpeli vážne poranenia nôh, keď sa na ne podľa BBC zrútil kamenný múr v grófstve Worcestershire pri ceste do školy. V grófstve Cornwall, ktoré tvorí juhozápadný výbežok Anglicka, zostali mnohé školy zatvorené. Na polostrove bola prerušená železničná doprava po tom, čo na koľaje pri meste Bodmin spadol vyvrátený strom.

Od nedele je v Británii nezvestný 54-ročný člen miestnej organizácie na ochranu zvierat, ktorý sa vydal na pomoc morským vtákom uviaznutým na brehu pri meste Penzance.

Niektoré časti waleského mesta Bridgend uzavreli, pretože víchrica strhávala strešné škridlice. Víchor o rýchlosti až okolo 140 kilometrov za hodinu bičoval tiež západné a severozápadné pobrežie Francúzska. V pätnástich zo stovky francúzskych departementov bol vyhlásený stav ohrozenia. Na západe Francúzska sa 14-tisíc domácností ocitlo bez elektriny, v Bretónsku prerušili lodnú dopravu. Minister vnútra Bernard Cazeneuve vyzval obyvateľov k maximálnej opatrnosti.

Prudký vietor v Paríži strhol reklamný panel, ktorý ťažko zranil podľa všetkého mladý pár, ženu vo veku 24 rokov a 26-ročného muža. Žena je podľa webu denníka Le Figaro v kóme. Reklamný panel bol súčasťou kovového hradenia okolo chodníka.

V obci Saint-Pierre-de-Chartreuse vo francúzskych Alpách sa vážne zranil 16-ročný skaut, keď sa na jeho stan v zrútil kus skaly uvoľnený vetrom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Veľká Británia #Francúzsko #víchrica