Merkelová žiada legálnu, kontrolovanú migráciu

Sýrski utečenci sú svetovým problémom, pripomenul turecký prezident Recep Erdogan pred pondelkovým rokovaním s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

09.02.2016 09:12
Erdogan, Merkelová Foto: ,
Turecký prezident Recep Erdogan a nemecká kancelárka Angela Merkelová na začiatku pondelkových rokovaní v Ankare.
debata (64)
Jediné, na čom sa však Ankara s Berlínom dohodli, aspoň podľa agentúry DPA, bolo, že vyzvali „na vytvorenie bezpečných migračných trás do Európy“ a žiadali, aby NATO hralo väčšiu úlohu v boji proti obchodníkom s ľuďmi.

„Je dôležité, aby prechod utečencov zo Sýrie cez Turecko nebol ilegálny, ale kontrolovaný, legálny a aby bol nami organizovaný,“ vyhlásila Merkelová v pondelok v Ankare.

Čo si však myslí Erdogan o utečeneckej vlne? Vyplynulo to zo zatiaľ neovereného záznamu zverejneného gréckym portálom Euro2day, ktorý zachycuje ostrú novembrovú hádku vysokých predstaviteľov EÚ počas rokovania v tureckej Antalyi.

„Kedykoľvek môžeme otvoriť dvere do Grécka a Bulharska a posadiť utečencov do autobusov,“ vydieral Erdogan predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a šéfa Európskej rady Donalda Tuska na minuloročnom summite G20. Erdogan dával veľmi jasne najavo, že ten, kto potrebuje dohodu, je Európa. „Čo budete robiť s utečencami, ak sa s nami nedohodnete? Budete ich zabíjať?“ opýtal sa Erdogan.

Kolenačková diplomacia

Diplomatické turné kancelárky Merkelovej do Ankary je už treťou návštevou, počas ktorej sa usiluje s Erdoganom vyriešiť problém so sýrskymi utečencami. V tejto súvislosti si nemecký denník Der Tagesspiegel neodpustil konštatovanie, podľa ktorého ani jeden z oboch politikov nedokáže nájsť východisko. A navyše na adresu Merkelovej rokovaní v Ankare denník tvrdí, že „Európa si pokľakla na kolená, aby mohla bozkať nohy tureckému sultánovi Erdoganovi“. Noviny zároveň naznačujú východisko, ktorým by mohli byť „konzultácie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na rozdiel od súčasného postoja EÚ“.

Merkelová však namiesto toho aj v pondelok, po rokovaniach s premiérom Ahmetom Davutogluom, ostro kritizovala Rusko, rovnako ako aj Damask kvôli náletom na sýrske mesto Halab (Aleppo). Podľa nemeckej kancelárky ruské útoky bránia dokonca aj mierovým rozhovorom o Sýrii v Ženeve, ktoré odložili do 25. februára. Ako v tejto súvislosti pripomína ruský generálny štáb ozbrojených síl aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová, tak ako doteraz chýbajú konkrétne dôkazy o smrti civilistov následkom ruského bombardovania. Merkelovej to však nebránilo v pondelok vyhlásiť: „V posledných dňoch sme zdesení a šokovaní utrpením desiatok tisíc ľudí počas bombových útokov, ako aj bombovými údermi, ktoré prichádzajú z ruskej strany.“ Pritom obyvatelia mesta trpeli aj predtým. Kancelárka a rovnako aj ďalší kritici ruského bombardovania však celý ten čas mlčali. A to napriek tomu, že teroristi z IS po obsadení strategického Aleppa urobili jeho obyvateľom zo života peklo na zemi.

Presný opak, ako tvrdí Merkelová, si o ruskej leteckej podpore vládnych jednotiek myslí Ibrahim al-Saleh Hodr, gubernátor o nič menej strategickej provincii Latákia. „Víťazné ťaženie vládnych jednotiek potvrdzuje ich dobrú spoluprácu s ruskými leteckými silami,“ vyhlásil guvernér, podľa ktorého „už čoskoro bude naša provincia a následne i celá Sýria úplne očistená od teroristov“. Reagoval tak aj na postup sýrskych jednotiek k hranici s Tureckom a dobytie Aleppa, ku ktorému aj podľa USA čoskoro príde. Okrem iného by to znamenalo koniec tureckej výstavby utečeneckých táborov na sýrskom území bez vedomia Damasku, ktorým chce Ankara „riešiť“ problém so Sýrčanmi utekajúcimi z vlasti.

Erdogan dal ultimátum Washingtonu

Podobné kroky, ako je návšteva nemeckej kancelárky v Ankare, vlievajú prezidentovi Erdoganovi nové sily v jeho nevypočítateľnej politike, ktorá robí vrásky na čele aj americkým politikom. Najnovšie dal Erdogan Washingtonu ultimátum.

„USA si musia dať odpoveď na otázku, kto je ich partnerom: Erdogan alebo teroristi z Kobani,“ reagoval turecký prezident citovaný agentúrou AP na nedávnu návštevu amerického vyslanca v sýrskom meste Kobani kontrolovanom kurdskými silami. Vyslanec sa v ňom stretol aj s predstaviteľmi kurdského ozbrojeného krídla z Demokratického zväzu (PYD), ktorý Ankara považuje za teroristickú organizáciu. Američania však pokračujú v dodávkach zbraní sýrskym Kurdom, ako jednej z mála síl, ktoré efektívne bojovali proti teroristom z Islamského štátu ešte pred ruskými vojenskými leteckými údermi. Tvrdenie Ankary, že americké zbrane končia v rukách „tureckých“ Kurdov, Washington odmieta s tým, že sa uskutočnil viaceré kontroly, ktoré spomínané obvinenie nepotvrdili.

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Angela Merkelová #utečenci #Recep Tayyip Erdogan