V Bavorsku sa zrazili vlaky, hlásia 10 mŕtvych a 80 zranených

Najmenej desať mŕtvych a 80 zranených si vyžiadala ranná čelná zrážka vlakov v Bavorsku neďaleko Mníchova. Novú bilanciu oznámila bavorská polícia s tým, že stav desiatich ľudí je veľmi vážny. Príčinu nehody vyšetrujú.

09.02.2016 09:17 , aktualizované: 21:38
vlak, Bavorsko Foto: ,
Autá hasičov sú zaparkované v blízkosti Bad Aiblingu na juhozápade Nemecka.
debata (10)

Prvé výsledky vyšetrovania ranného železničného nešťastia v Bavorsku naznačujú, že príčinou bolo zrejme zlyhanie ľudského faktora. Informáciu priniesla vo večerných hodinách tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaný spoľahlivý zdroj.

Informácie o zranených sa počas dopoludnia líšili. Nakoniec bavorská polícia spresnila, že zranených je 80 ľudí, z toho desať vážne, osem stredne a 63 ľahko. Bilanciu obetí v utorok podvečer zvýšila na desať s tým, že jeden z cestujúcich podľahol svojim zraneniam v nemocnici. Všetkých preživších sa údajne podarilo vyslobodiť a zranených prepraviť do nemocníc. Jeden pasažier je však stále nezvestný. Podľa policajného riaditeľstva Horných Bavor je pravdepodobné, že jeho telo je stále zakliesnené v troskách vlaku. Medzi mŕtvymi sú pravdepodobne aj obaja rušňovodiči, informoval policajný hovorca.

Mníchovská transfúzna stanica vyzvala obyvateľov, aby darovali krv. Vo vyhlásení na svojom webe uviedla, že potreba životne dôležitých krvných konzerv je teraz akútna.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt, ktorý miesto navštívil, označil nehodu za katastrofu. „Je to šokujúce,“ povedal na tlačovej konferencii s tým, že Nemecko prežíva ťažkú ​​hodinu železničnej dopravy. Podobne hovoril aj krajinský minister vnútra Joachim Herrmann. „Je to jedno z najväčších železničných nešťastí v Nemecku za posledné roky, obzvlášť potom u nás v Bavorsku,“ uviedol Herrmann. Povedal tiež, že jednokoľajnú trať, kde sa nešťastie stalo a ktorá je využívaná predovšetkým pre osobnú dopravu, v minulosti netrápili žiadne problémy a že podobné regionálne spojenia prešli v uplynulých desaťročiach modernizáciou zabezpečovacích zariadení.

Dobrindt uviedol , že trať bola vybavená zabezpečovacím zariadením, ktoré má automaticky zastaviť vlaky, ak sa dostanú na spoločnú koľaj. Dodal, že z trosiek jednej súpravy sa podarilo vyňať záznamové zariadenie, v druhom vlaku je prístroj stále zakliesnený. Analýza záznamníkov by mohla prispieť k objasneniu zrážky.

Záchranári na mieste zrážky dvoch vlakov pri... Foto: Reuters, MICHAEL DALDER
havária vlaku Záchranári na mieste zrážky dvoch vlakov pri meste Bad Aibling v Bavorsku.

Vlakmi cestovalo asi 150 ľudí. Podľa portálu mangfall24.de sú medzi zranenými a obeťami zrejme ľudia, ktorí dochádzajú za prácou. Vo vlaku podľa všetkého neboli deti, lebo v Bavorsku sú teraz jarné prázdniny, krajina navyše oslavuje fašiangy.

Nehoda sa stala krátko po 7:00 SEČ pri mestečku Bad Aibling, ktoré leží asi 50 kilometrov juhovýchodne od Mníchova, na lokálnej trati medzi Holzkirchenom a Rosenheimom. Niekoľko vagónov sa po náraze vykoľajilo. Dobrindt povedal, že podľa dopadov nehody, keď jeden vlak bol zakliesnený do druhého, je zrejmé, že obe súpravy išli veľmi rýchlo. Povolená rýchlosť je tu sto kilometrov za hodinu. Miesto tragédie bolo navyše v zákrute a v lese, takže rušňovodiči sa do poslednej chvíle nemohli vidieť.

Na mieste zasahovalo asi 500 záchranárov s radom sanitných vozidiel, pre zranených priletela desiatka helikoptér. Do Bad Aiblingu, ktorý leží asi 20 kilometrov od rakúskych hraníc, prišli aj záchranári z Rakúska, ktorí tiež poskytli vrtuľníky. Povolaná bola aj nemecká armáda a horská služba.

Prácu záchranárov komplikovalo miesto tragédie, ktoré je v zalesnenej oblasti pri brehu rieky Mangfall ťažko prístupné. Zranených z miesta prevážali na nafukovacích člnoch a aj pomocou helikoptér.

Vlaky, ktoré sa zrazili, patria spoločnosti Transdev, čo je najväčší súkromný železničný a autobusový dopravca v Nemecku. Firma v Hornom Bavorsku prevádzkuje vlaky pod obchodnou značkou Meridian.

V nemeckých médiách sa objavili špekulácie, že nie je vylúčené chybné nastavenie výhybky. K tejto možnosti sa však úrady oficiálne nevyjadrili. Dráhový expert Christian Böttger v rozhovore s n-tv povedal, že o príčine nehody je zatiaľ predčasné hovoriť. Nevylúčil však, že podiel na tragédii mohla mať ľudská chyba alebo zlyhanie technického zariadenia trate či vlaku.

„Katastrofa s toľkými zranenými a bohužiaľ aj mŕtvymi vyvolala v Moskve smútok,“ reagoval na nešťastie ruský prezident Vladimir Putin. Pred niekoľkými dňami bol v Kremli na návšteve bavorský krajinský premiér Horst Seehofer, Putin pri tej príležitosti hovoril o mimoriadnych vzťahoch medzi Mníchovom a Moskvou, pripomenula DPA.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Bavorsko #zrážka vlakov