V prvých obciach v New Hampshire bodovali Sanders a Kasich

Demokrat Bernie Sanders a republikán John Kasich vyhrali v straníckych primárkach v malých obciach Dixville Notch a Hart's Location, kde tradične začínajú voľby v New Hampshire.

09.02.2016 12:02
Sanders Foto: ,
Bernie Sanders.
debata
Oficiálne sa väčšina volebných miestností v tomto štáte USA otvorí až o 12:00 SEČ, niektoré potom o hodinu neskôr. Prvé volebné výsledky sa očakávajú po uzavretí hlasovacích miestností v stredu o 2:00 SEČ.

V Dixville Notch získal Kasich, ktorý ako jediný toto miesto v predvolebnej kampani navštívil, tri hlasy a realitný magnát Donal Trump dva. V demokratickom tábore zvíťazil Sanders so štyrmi hlasmi, jeho rivalka Hillary Clintonová nedostala žiadny.

Agentúra AP pripomenula, že takmer všetkých deväť voličov v Dixville sú zamestnanci tamojšieho hotela, ktorý je od roku 2011 zatvorený, ale teraz prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.

V Hart's Location si medzi republikánmi viedol opäť najlepšie Kasich, dostal päť hlasov. Trump dostal štyri lístky, Chris Christie dva a po jednom potom Jeb Bush, Ben Carson a Marco Rubio. Z demokratov vyhral Sanders s 12 hlasmi a druhá skončila Clintonová so siedmimi hlasmi. Podporu dvoch voličov získal ešte demokratický kandidát Mark Stewart Greenstein.

V Millsfielde, ktorá je treťou obcou s hlasovacou výnimkou, uspel republikánsky víťaz z Ohia Ted Cruz, podporila ho polovica tamojších 18 voličov. Pre Trumpa hlasovali traja ľudia. Sanders, ktorý vyhral v prvých dvoch obciach, tu získal jeden hlas, Clintonová dva. Zvyšok hlasov potom pripadol ostatným kandidátom.

Podľa predvolebných prieskumov je za favorita v tomto štáte považovaný Sanders a Trump. V prípade republikánov sa ale s napätím očakáva, či Trump svoje nádejné vyhliadky zmení v skutočný výsledok, alebo ho opäť ako v Iowe napriek sondážam porazí Ted Cruz.

Hoci New Hampshire sa zhruba 1,3 miliónom obyvateľov nie je kľúčovým štátom USA, má v straníckom hlasovaní nepostrádateľný význam, pretože spolu s Iowou tu voliči vyberajú možných kandidátov ako prví. Podobne ako Iowa je aj New Hampshire lakmusovým papierikom volieb, ktorý ukáže skutočné a nie prieskumové postavenie kandidátov.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #primárky #Bernie Sanders