Varufakis chce s novým ľavicovým hnutím reformovať EÚ

Bývalý grécky minister financií Janis Varufakis v Berlíne predstavil nové celoeurópske ľavicové hnutie, ktorého cieľom je do desiatich rokov zásadne reformovať Európsku úniu.

09.02.2016 12:23
Janis Varufakis Foto: ,
Janis Varufakis
debata (5)

Zoskupenie menom Demokracia v Európe – hnutie 2025 (DiEM25) chce obmedziť byrokraciu a zabezpečiť transparentné rozhodovanie na úniovej úrovni. Okrem Varufakisa, ktorý bol v gréckej vláde za krajne ľavicovú stranu Syriza, podporuje nové zoskupenie napríklad španielske ľavicové protestné hnutie Podemos.

„Európska únia bola výnimočným úspechom, spojila v mieri európske národy hovoriace rôznymi jazykmi a vychádzajúce z rôznych kultúr. Dokázala, že môžeme vytvoriť spoločný rámec ľudských práv naprieč kontinentom, ktorý ešte nedávno bol domovom vražedného šovinizmu, rasizmu a barbarstva,“ uviedol Varukakis v manifeste vznikajúceho hnutia.

„Dnes spoločná byrokracia a spoločná mena rozdeľujú európske národy, ktoré sa začali zjednocovať napriek svojim rozdielnym jazykom a kultúram,“ uviedol Varufakus v manifeste. „Hrdé národy sú obrátené proti sebe. Nacionalizmus, extrémizmus a rasizmus sa znova prebudili,“ napísal s tým, že EÚ hrozí rozpad.

DiEM25 vyzýva k tomu, aby európske inštitúcie okamžite zabezpečili väčšiu transparentnosť rozhodovacích procesov. Podľa Varufakisa by mali byť naživo prenášané rokovania na summite EÚ a v rámci Euroskupiny. S oneskorením jedného týždňa by sa mali zverejňovať záznamy z rokovaní rady guvernérov Európskej centrálnej banky.

Varufakisovo hnutie tiež požaduje, aby bolo do dvoch rokov zvolané ústavodarné zhromaždenie, ktoré by pripravilo nový základný dokument EÚ. Spoločná európska ústava, ktorá by posilňovala vplyv občanov na rozhodovanie v únii a obmedzila význam Európskej komisie a Európskeho parlamentu, by podľa DiEM25 mali byť prijaté do desiatich rokov.

EÚ sa pokúsila vytvoriť spoločnú ústavu už na začiatku storočia. Konvent EÚ pripravil dokument počas rokov 2002 a 2003, prijať sa ho však nepodarilo po tom, čo sa proti ústave vyslovili v roku 2005 voliči v referendách vo Francúzsku a v Holandsku. Niektoré prvky európskej ústavy sa dostali do úniového práva prostredníctvom Lisabonskej zmluvy, ktorá vstúpila do platnosti v decembri 2009.

Za hnutím DiEM25 stojí popri Varufakisovi aj španielska strana Podemos či taliansky ľavicový intelektuál Toni Negri. Podporu mu vyjadril aj americký ekonóm James Galbraith.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Janis Varufakis #reforma EÚ #Demokracia v Európe - hnutie 2025 #DiEM25