Uvoľní Zika zákony o interrupciách?

Stal sa postrachom žien - tehotných i tých, ktoré dieťa plánujú. Pre vírus Zika, s ktorým sa spája narodenie detí s nedostatočne vyvinutým mozgom, mnohé štáty Latinskej Ameriky odporučili ženám tehotenstvo o niekoľko mesiacov či rokov odložiť. Lenže ako, keď antikoncepcia je takmer tabu? A interrupcia je niekde rovno trestný čin.

09.02.2016 15:00
Brazília, Zika Foto: ,
Kampaň proti komárom, prenášačom vírusu Zika, na karnevale v brazílskom Riu de Janeiro.
debata (5)

V Salvádore platí zrejme jeden z najprísnejších protiinterrupčných zákonov na svete, chráni totiž život od počatia, o čo sa, mimochodom, nedávno pokúsili aj niektorí poslanci na Slovensku. Pre Salvádorčanky tamojší zákon znamená, že každé umelé prerušenie tehotenstva je považované za vraždu, za ktorú hrozí 40 rokov väzenia. Podozrivé sú aj spontánne potraty či narodenie mŕtveho dieťaťa. Salvádorčanka Mirna bola v siedmom mesiaci, keď predčasne porodila dcéru. Udala ju suseda, povedala, že dieťa chcela zabiť, lebo ho mala s milencom. O hodinu prišla polícia a vzala ju do väzby. „Ešte som krvácala. Je zázrak, že som prežila,“ spomínala pre Guardian Mirna, ktorá za tento „potrat“ prežila vyše 12 rokov vo väzení.

Podľa advokáta Dennisa Muñoza salvádorský zákon je asi najhorší na svete, lebo vychádza z prezumpcie viny. „Ak ide žena do verejnej nemocnice, lebo krváca a môže zomrieť, najskôr jej pomôžu a potom to hlásia na polícii,“ povedal Muñoz pre Guardian. Stáva sa, že ju aj pripútajú k posteli, lekárom totiž hrozí, že ak prípad nenahlásia, budú obvinení ako spolupáchatelia.

Aktivisti upozorňujú, že rozšírením vírusu Zika budú pri prísnych zákonoch narastať aj počty nelegálnych interrupcií. Odhadujú, že až 95 percent umelých prerušení tehotenstva v Latinskej Amerike je nelegálnych. Následkom komplikácií zomierajú stovky žien, väčšinou z chudobných vrstiev. Tie bohatšie podstúpia zákrok na klinikách v Miami. Problém je aj v krajinách, ktoré interrupciu vo výnimočných prípadoch pripúšťajú. Bezpečný zákrok nie je pre ženy – najmä na vidieku – celkom dostupný.

Výzvy na uvoľnenie prísnych protiinterrupčných zákonov podporil minulý týždeň aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Ženeve. „Rady niektorých vlád ženám, aby odložili tehotenstvo, opomínajú skutočnosť, že mnohé ženy a dievčatá jednoducho nemajú kontrolu nad tým, či, kedy alebo za akých okolností otehotnejú,“ uvádza ženevský úrad.

V najľudnatejšom juhoamerickom štáte – Brazílii, kde zaznamenali najviac prípadov detí narodených s mikrocefáliou (nedostatočne vyvinutým mozgom), je interrupcia dovolená len pri ohrození života matky a inceste. Aktivisti teraz žiadajú jej povolenie aj v prípade vážneho poškodenia plodu. Konferencia biskupov Brazílie to okamžite odmietla ako „úplný nedostatok úcty k daru života“. Na niektorých serveroch sa už začali šíriť teórie o tom, že aj vírus Zika je zámienkou pre OSN na presadzovanie antikoncepcie a interrupcií.

Vatikán je zatiaľ ticho. Veľkú zmenu si však odborníci nesľubujú, Vatikán nezmenil svoj postoj ani ku kondómom, keď bol dokázaný prenos vírusu HIV pohlavným stykom. Pri víruse Zika, ktorého hlavným prenášačom sú komáre Aedes aegypti, sa možný prenos pohlavným stykom skúma, zistené boli zatiaľ ojedinelé prípady takého prenosu. Obavy sú aj z prenosu krvou, v niektorých štátoch neberú krv darcov, ktorí boli uplynulý mesiac v oblastiach s výskytom vírusu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #interupcia #vírus Zika