Skupina migrantov poškodila v Maďarsku hraničné zábrany

Maďarskí policajti a vojaci zadržali predpoludním skupinu 24 migrantov, ktorí poškodili hraničné zábrany pri obci Röszke na srbsko-maďarských hraniciach.

09.02.2016 13:43
Mcedónsko, migranti, utečenci Foto: ,
Vojaci na hraniciach vracajú dvoch migrantov späť.
debata (23)

Podľa spravodajského servera faktor.hu ide o najpočetnejšiu skupinu narušiteľov hraníc zadržanú v Maďarsku v uplynulých mesiacoch.

Niekoľko desiatok ľudí najskôr zbúralo prekážku z ostnatého drôtu pred samotným plotom a potom v ňom vystrihlo otvor. Časť migrantov sa vrátila na srbské územie, keď zbadala maďarských policajtov a vojakov.

Maďarská hliadka zadržala 24 mužov. Boli medzi nimi Pakistanci, Indovia a Nepálčania.

Od vyhlásenia stavu migračnej krízy v Maďarsku, ktorý platí od septembra 2015, začala segedínska okresná prokuratúra trestne stíhať 1 095 narušiteľov hraníc. V dvoch prípadoch išlo o zrýchlené konanie za trestný čin poškodenia hraničných zábran. V uplynulých troch týždňoch prokuratúra iniciovala, aby 179 narušiteľov hraníc postavili pred súd.

Od začiatku roka prišlo do Európy cez Stredozemné 70 365 migrantov

Za prvých šesť týždňov tohto roka prišlo do Európy cez Stredozemné more 70 365 migrantov a utečencov. Denný priemer takmer 2 000 osôb je približne desaťnásobne vyšší ako v rovnakom období minulý rok, uviedla na svojej stránke Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Do 8. februára zaznamenala IOM 409 mŕtvych alebo nezvestných migrantov: 319 vo východnom Stredomorí na trase spájajúcej Turecko a Grécko a 90 na trase centrálnym Stredomorím medzi severnou Afrikou a Talianskom.

Za rovnaké obdobie minulého roka zomrelo alebo bolo nezvestných v celom Stredomorí iba 69 migrantov a utečencov.

Od 1. januára 2015 dorazilo na grécke ostrovy podľa IOM 924 015 migrantov. IOM očakáva, že miliónty migrant príde do Grécka v marci.

Nová štatistika IOM vyšla len deň po tom, čo turecká pobrežná stráž oznámila, že v Edremitskom zálive sa v dôsledku prevrhnutia lode utopilo 27 migrantov snažiacich sa dostať grécky ostrov Lesbos.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #hranice #Stredozemné more #utečenecká kríza