Švédsko predloží novú žiadosť o vypočutie Assangea

Švédska prokuratúra oznámila, že predloží Ekvádoru novú žiadosť o umožnenie výsluchu zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea ohľadne obvinení zo znásilnenia z roku 2010.

09.02.2016 15:38
Britain Wikileaks Assange Foto: ,
Zakladateľ Wikileaks Julian Assange drží správu OSN, podľa ktorej bol na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne svojvoľne zadržiavaný.
debata (3)

Informovala o tom agentúra Reuters. Novú žiadosť o výsluch sa prokuratúra rozhodla predložiť aj napriek minulotýždňovému rozhodnutiu expertnej skupiny Rady OSN pre ľudské práva, ktorá sa uzniesla na tom, že Assange bol od decembra 2010 svojvoľne zadržiavaný Britániou a Švédskom.

Podľa expertnej skupiny by mali 44-ročného zakladateľa WikiLeaks prepustiť, a to bez hrozby následného zatknutia, pričom má aj nárok na odškodnenie. S týmto názorom sa však nestotožnili ani Švédsko, ani Británia. Obe krajiny uviedli, že Assange sa na ekvádorskej ambasáde v Londýne rozhodol zostať dobrovoľne.

Hlavná švédska žalobkyňa, ktorú poverili vyšetrovaním prípadu Marianne Nyovej, na margo zverejnenej správy OSN vyhlásila, že jej predošlé stanovisko vo veci sa nezmenilo. Podľa švédskej prokuratúry Nyová momentálne pracuje na novej žiadosti o vypočutie Assangea. Predošlú žiadosť Ekvádor v januári zamietol. Assangeov advokát Per Samuelson označil za škandál, že Švédsko sa vzpiera rozhodnutiu OSN.

Assange, ktorý je občanom Austrálie, sa od roku 2012 skrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol zatknutiu a vydaniu do Švédska, kde by mal čeliť obvineniu zo sexuálneho útoku, ktorého sa údajne dopustil v roku 2010.

Assange má obavy, že jeho vydanie do Švédska by mohlo viesť k odovzdaniu americkým úradom. V USA mu hrozí súdny proces za zverejnenie tisícov strán dôverných alebo tajných dokumentov o vojenských operáciách v Iraku a Afganistane, ako aj depeší amerických diplomatov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Švédsko #obvinenie zo znásilnenia #Julian Assange #Ekvádor #výsluch