V Nemecku vládne bezprávie, myslí si Seehofer

V Nemecku vládne podľa bavorského premiéra Horsta Seehofera stav bezprávia. Právo a poriadok podľa predsedu vlády najväčšej nemeckej spolkovej krajiny a šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU) prestali panovať v okamihu, keď kancelárka Angela Merkelová vlani v septembri nechala otvoriť hranice pre utečencov. Seehofer kancelárku kvôli ústretovej azylovej politike kritizuje dlhodobo.

09.02.2016 19:56
debata (40)

„V súčasnosti nemáme stav práva a poriadku,“ uviedol Seehofer v rozhovore poskytnutom listu Passauer Neue Presse (PNP). „Je to vláda bezprávia,“ dodal. Ústredná vláda je totiž podľa Seehofera povinná chrániť nemeckú hranicu. Podľa nedávneho posudku vypracovaného niekdajším ústavným sudcom Udom di Fabiom pre bavorskú vládu Berlín otvorením hraníc porušil nemeckú ústavu.

Seehoferovo vyjadrenie je ďalším z útokov na kancelárku Merkelovú, ktorej bavorský premiér už pred časom pohrozil odvolaním. Slovné spojenie „vláda bezprávia“ používala pritom CSU doteraz len pre označenie diktatúr, akou bola napríklad Nemecká demokratická republika (NDR), upozornila agentúra DPA.

Seehoferova CSU, ktorá má v berlínskej vláde troch svojich ministrov, chce v dohľadnej dobe rozhodnúť o možnosti podať na Merkelovú ústavnú žalobu. Mníchov sa už skôr vyhrážal, že tak urobí, ak spolková vláda odmietne bavorskú požiadavku na lepšie zaistenie nemeckých hraníc. Či nakoniec žaloba na stole ústavných sudcov v Karlsruhe skončí, chcú bavorskí konzervatívci rozhodnúť do 13. marca, keď sa v spolkových krajinách Bádensko-Württembersko, Sasko-Anhaltsko a Porýnie-Falcko konajú voľby.

Rozhovor, ktorý bavorský premiér médiám poskytuje tradične deň pred Popolcovou stredou, sa všeobecne považuje za predzvesť vystúpenia na akcii zvanej Politická popolcová streda (Politischer Aschermittwoch). Tohtoročný ročník stretnutia, ktoré sa nesie v humornom duchu, však CSU kvôli utorkovému železničnému nešťastiu na juhu Bavorska zrušila – rovnako ako všetky ostatné strany pôsobiace v Bavorsku. Rozhovor PNP poskytol Seehofer ešte pred nehodou.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #utečenci #CSU #Horst Seehofer