Najvyšší súd USA zablokoval Obamov plán na zníženie emisií

Najvyšší súd USA v utorok pozastavil plán amerického prezidenta Baracka Obamu na zníženie emisií oxidu uhličitého do ovzdušia, ktorý je základom boja Obamovej vlády so zmenami klímy. Informovala o tom agentúra Reuters.

10.02.2016 09:22
debata (62)

Súd tak vyhovel žiadosti 27 štátov a firiem, aby bola odložená redukcia vypúšťania škodlivín do doby, než budú ukončené súdne spory. Podľa odporcov nové pravidlá povedú k uzatváraniu elektrární a zvýšeniu účtov za elektrinu.

Prezident Obama vlani navrhol znížiť do roku 2030 pokles emisií CO2 v porovnaní s rokom 2005 o 32 percent. USA patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia na planéte a v minulosti sa odmietali pripojiť k záväzkom z medzinárodných klimatických konferencií. Obama si však boj s klimatickými zmenami stanovil za jednu z priorít.

Jeho plán má kritiky z radov republikánov, ale aj niektorých demokratov, ktorí sa obávajú nepriaznivých dôsledkov pre ekonomiku. Vlani v októbri napadla skupina štátov, na čele s veľkým producentom uhlia Západnou Virgíniou a ropným Texasom, Obamov plán na súde.

Najvyšší súd odporcom vyhovel v utorok počtom piatich hlasov ku štyrom, takže nové nariadenie nemôže nadobudnúť platnosť, kým súdne spory neskončí.

Plán Obamovej administratívy naopak podporila necelá dvadsiatka štátov spolu s Národnou ligou miest, ktorá reprezentuje vyše 19-tisíc amerických miest.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #znečistenie #klima #Barack Obama