Podľa Ankary nie je brat ako brat

Najnovšie turecké ultimátum adresované USA, podľa ktorého si Washington musí vybrať medzi Ankarou alebo Kurdmi, robí jeho adresátovi problémy. Zopakoval ho v utorok aj turecký šéf diplomacie Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Maďarska. Dopad ultimáta v praxi už pocítil aj John Kirby, hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. Na priame otázky sa niekoľkokrát musel poriadne vyhýbať konkrétnym odpovediam.

10.02.2016 09:41
kurdi, londýn, protest Foto: ,
Kurdskí demonštranti v Londýne protestujú proti genocíde Kurdov v tureckom Kurdistane. Dodnes čelia ozbrojenému prenasledovaniu vládnej moci v Ankare prezentovanej prezidentom Recepom Erdoganom. Výsledkom je viac ako 200-tisíc tzv. vnútorných utečencov, ktorých z domovov vyhnali akcie represívnych vládnych síl. Na transparente z podobizňou tureckého lídra je napísané: Vražedná turecká Erdoganová vláda zavraždila týchto ľudí.
debata (58)

Washington: Každý je užitočný

„Spolupracujeme s oboma stranami a takéto otázky sú bezpredmetné. Rovnako ako všetky podobného charakteru. Turecko je náš partner, sme spojenci, a tak to aj zostane," reagoval na pravidelnej tlačovej konferencii Kirby. Na otázku, čo urobia USA v situácii, keď jeden zo spojencov charakterizuje druhého ako teroristickú organizáciou, hovorca ministerstva odpovedal: „Nie je na tom nič osobitné. USA nepovažujú stranu sýrskych Kurdov, Demokratický zväz (PYD), za teroristickú. Práve naopak, jej členovia sú efektívnymi bojovníkmi proti Islamskému štátu vnútri Sýrie." Následne sa opätovne vyhol odpovedi na otázku, kto je teda efektívnejší v spomínanom zápase, Turecko alebo Kurdi.

„Každý je svojím spôsobom užitočný," konštatoval lakonicky Kirby. Neskrývaný hnev Ankary vyvolala nedávna návšteva Bretta McGurka, vyslanca prezidenta Baracka Obamu, v sýrskom Kobani kontrolovanom práve sýrskymi Kurdmi.

Už menej či skôr žiadne otázky nevyvoláva nielen vo Washingtone, ale aj v Ankare utečenecká vlna v tureckom Kurdistane, ktorá je výsledkom pokračujúcej operácie tureckej armády proti ozbrojenému krídlu Strany kurdských pracujúcich (PKK) i stúpencom PYD.

„Boje pokračujú na celom území tureckého Kurdistanu. Civilisti masovo opúšťajú svoje domovy. Len z mesta Cizre (provincia Şırnak) utieklo stotisíc ľudí. Zo štvrte Sur v meste Diyarbakir zase asi 35-tisíc jeho obyvateľov. Celkove ide okolo 200-tisíc štvancov, ktorí opustili domovy," cituje portál Fondsk Yilmaza Khana, šéfa charitatívnej nadácie Göç der. Podľa neho väčšina utečencov našla útočisko u svojich príbuzných a známych v susedných mestách a dedinách.

„Podľa kurdskej tradície jeden druhému pomáha. Nemáme preto až toľko utečencov a majú sa aj kde uchýliť. V niektorých bytoch žije 20, 30 aj 40 ľudí," opisuje situáciu Khan s tým, že utečenci majú nedostatok zdravotnej pomoci, školy sú zatvorené a tureckí Kurdi na úteku začínajú pociťovať nedostatok potravín. „Mnohí opustili domovy narýchlo. Často aj bez teplého odevu," upozornil šéf charitatívneho fon­du.

Ankara robí rozdiely

Viac ako 200-tisíc „svojich" utečencov leží Ankare na srdci asi 50-tisíc sýrskych (podľa tureckého vedenia vraj až 70-tisíc) „kurdských bratov", ktorí utekajú z oblasti strategického mesta Aleppo. Útočia naň vládne jednotky za podpory ruského letectva. Po tom, čo bolo niekoľko rokov v rukách teroristického Islamského štátu. Aj preto je namieste otázka, koľkí z utečencov sú ozbrojení a snahou dostať sa do Turecka sa tak pokúšajú vyhnúť trestu za terorizmus v Sýrii.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu má však pocit dlhu voči utekajúcim Sýrčanom. Na rokovaní parlamentnej frakcie Strany spravodlivosti a rozvoja (Adalet ve Kalkinma Partisi, AKP, jedna z dvoch najsilnejších politických strán v Turecku), ktorú vedie, vyhlásil: „Opätujeme historický dlh bratom z Aleppa, ktorí počas prvej svetovej vojny bránili turecké mestá. Za obrancami Aleppa je celé Turecko." Nepriamo tak nevylúčil aj možnosť pozemného vojenského zásahu Ankary, na ktorý už dlhšie upozorňuje Moskva, odvolávajúc sa na zvýšenú koncentráciu tureckej armády na hranici so Sýriou.

Podľa mnohých pozorovateľov sa situácia v Sýrii blíži ku koncovke. Myslí si to aj nemecký portál Deutsche Welle. Ako pripomína, zatiaľ čo sa v Ženeve rokuje, Asad a Rusko konajú v Aleppe.

„Zdá sa, že hra sa dostáva do záverečnej etapy. Prevahu má opäť Bašár Asad. Vyzerá to tak, že operácia spojená s obliehaním Aleppa je rozhodujúcou bitkou. Ak Asadove jednotky budú znovu kontrolovať mesto, znamená to, že Damask vyhrá viac ako jednu bitku," upozorňuje komentátor DW.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #utečenci #Kurdi