Izraelský súd o mesiac predĺžil trest expremiérovi Olmertovi

Izraelský súd nariadil bývalému premiérovi Ehudovi Olmertovi mesiac verejnoprospešných prác ako trest za nátlak, ktorý vyvíjal na svedkyňu v snahe donútiť ju, aby na súdnych pojednávaniach nevypovedala v jeho neprospech.

10.02.2016 12:28
debata

Olmert si okrem toho trestu musí odpykať aj 18 mesiacov väzenia za korupciu. Olmert by mal na výkon trestu nastúpiť na budúci pondelok a bude tak prvým izraelským lídrom, ktorý pôjde do väzenia.

Po dvoch obvineniach z korupcie Olmert v roku 2009 opustil post predsedu vlády, ktorý zastával tri roky. Jeho odstúpenie uvoľnilo miesto pravicovej vláde Benjamina Netanjahua, ktorá však nepokračovala v Olmertovej mierovej politike s Palestínčanmi.

V marci roku 2014 Olmerta odsúdili na šesť rokov väzenia za úplatky, ktoré prijal ešte ako starosta Jeruzalema. Išlo o kontroverzný stavebný projekt Holyland. Olmert zobral od developera ako úplatok 500-tisíc šekelov (vyše 117-tisíc eur), ktoré údajne použil na splatenie dlhov svojho brata aj na vyrovnanie pôžičiek na predvolebnú kampaň. Vlani v decembri mu Najvyšší súd tento trest znížil na 18 mesiacov.

Sedemdesiatročný Olmert, ktorý má päť detí a jedenásť vnúčat, privítal zníženie trestu s úľavou. Povedal, že obvinenie viselo nad ním a jeho rodinou ako „temný mrak“. Znova však zopakoval, že je nevinný, ale vyhlásil, že bude rešpektovať rozhodnutie súdu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #trest #súd #Ehud Olmert