Niektoré štáty nesprávne uplatňujú azylové pravidlá, hrozí im súd

Európska komisia vystupňovala nátlak na Nemecko a šesť ďalších členských štátov Európskej únie za nesprávne uplatňovanie azylových pravidiel.

10.02.2016 14:24 , aktualizované: 15:18
nemecko, utečenci Foto: ,
Utečenci smerujú k pristavenému vlaku na stanici v nemeckom Passau. Snímka je z utorka 5. januára 2016.
debata (6)

EK dala týmto krajinám dva mesiace na nápravu situácie, inak im bude hroziť, že sa dostanú na príslušný najvyšší súd EÚ. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

„Na lepšie zvládnutie vlny migrantov a zabezpečenie hraníc Európy je potrebné, aby všetky členské štáty plnili svoje záväzky, prísne uplatňovali európske pravidlá pre azyl i kontrolu hraníc a poskytovali potrebnú podporu tým členským štátom, ktoré sú (vlne migrantov) vystavené najviac,“ uviedol vo vyhlásení komisár EÚ pre migráciu Dimitris Avramopulos.

Podľa názoru komisie Estónsko, Francúzsko, Grécko, Lotyšsko, Nemecko, Slovinsko a Taliansko neuplatňujú naplno nové pravidlá v takých záležitostiach, ako sú žiadosti o azyl alebo prijímanie uchádzačov o azyl. Ak sa tieto krajiny dostanú pred súd, hrozia im ťažké pokuty.

Európska komisia okrem toho zistila, že pokrok v Grécku a Taliansku ohľadne spracovania údajov prichádzajúcich migrantov je stále nedostatočný, a navyše aj „plnenie záväzkov štátov po celej Európe“ je pomalý. Grécko a Taliansko sú vstupnými krajinami do Európy pre väčšinu migrantov a utečencov.

EK znížila Rakúsku utečeneckú kvótu o 30 percent

Európska komisia znížila utečeneckú kvótu pre Rakúsko o 30 percent. Opatrenie obmedzila na tento rok a krajina tak bude musieť prevziať namiesto 1935 len 1350 utečencov z Talianska a Grécka, informovala agentúra APA.

Ako dôvod tohto opatrenia uviedla EK „náhly nával“ štátnych príslušníkov tretích krajín na hraniciach Rakúska, čo viedlo k zvýšeniu počtu žiadateľov o azyl.

EÚ sa vlani dohodla na prerozdelení 160 000 utečencov, ktorí vkročili na jej územie cez Taliansko a Grécko. Z tohto počtu sa však v skutočnosti relokovalo ani nie 500 osôb, uviedla APA.

Kvóty vehementne odmietajú najmä krajiny Vyšehradskej štvorky – Maďarsko, Poľsko, Česko a Slovensko.

Rakúsky minister financií Hans-Jörg Schelling napísal pred niekoľkými dňami EK list, v ktorom okrem iného požadoval poskytnutie 600 miliónov eur vzhľadom na neočakávané výdavky na starostlivosť o migrantov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #utečenci #azylové konanie #žiadatelia o azyl