Republikáni sú z Trumpa nervózni. Zastavia ho?

Súčasní aj bývalí šéfovia Republikánskej strany v New Hamsphire ho kritizovali, obaja republikánski členovia Kongresu za tento štát ho odmietli podporiť a konzervatívny vlastník najväčších novín v štáte ho na titulnej stránke nazval podvodníkom. Napriek tomu Donald Trump tamojšie primárky s náskokom vyše 20 percentuálnych bodov vyhral, napísala v analýze agentúra AP.

10.02.2016 17:00
Donald Trump Foto:
Donald Trump: "Ja mám pri sebe vždy zbraň. A keby som bol v Bataclane, hovorím vám, že by som strieľal." (Povedal v rozhovore pre francúzsky týždenník Valeurs Actuelles.)
debata (28)

Mnohí vrcholní republikánski predstavitelia sú zrejme z Trumpovho vzostupu vystrašení, stále však tápu nad spôsobom, ako realitného magnáta a miliardára zastaviť.

V utorok to boli republikáni z estabilishmentu, ktorí dali najavo frustráciu a zahanbenie z toho, že to bol ich štát, ktorý poskytol Trumpovi prvé víťazstvo. „Odmietam ho za všetkých okolností podporiť,“ vyhlásil niekdajší predseda republikánov v New Hampshire Fergus Cullen. „Trump by bol nešťastím,“ dodal.

Trump: Vždy mám zbraň, v Bataclane by som strieľal

Utečenecká kríza vyvolá v Európe revolúciu a môže znamenať aj jej koniec, ak krajiny nevezmú situáciu pevne a rozhodne do svojich rúk, povedal americký miliardár Donald Trump v rozhovore pre francúzsky týždenník Valeurs Actuelles.

„Myslím, že Angela Merkelová urobila s migrantmi tragickú chybu,“ uviedol Trump v rozhovore, ktorý poskytol francúzskemu magazínu pred dvoma týždňami v New Yorku.

Trump sa oprel aj do prísnych francúzskych zákonov o držbe zbraní, ktoré sú podľa neho čiastočne zodpovedné za zabitie desiatok ľudí v koncertnej sále Bataclan pri novembrových teroristických útokoch v Paríži. „Ja mám pri sebe vždy zbraň. A keby som bol v Bataclane, hovorím vám, že by som strieľal,“ uviedol šesťdesiatdeväťroč­ný americký miliardár.

Podľa Trumpa by Spojené štáty mohli mať veľmi dobré vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „On (Putin) povedal, že som skvelý. To dokazuje istú úroveň,“ povedal Trump. A dodal, že nič nemôže byť horšie, než keď americký prezident Barack Obama a Putin spolu sotva prehovoria. (čtk)

Cullen prirovnal Trumpa k Patovi Buchananovi, kontroverznému poradcovi bývalého prezidenta Richarda Nixona. Buchanan v roku 1996 takisto vyhral v New Hampshire primárky. Republikánski predstavitelia sa však vtedy obratom postavili za stredopravú alternatívu v podobe Boba Dolea, ktorý stranícku nomináciu nakoniec získal, ale prehral s Billom Clintonom.

„Strana pred dvadsiatimi rokmi dokázala Buchanana zastaviť,“ povedal Cullen. „Dnes je neschopná to urobiť,“ dodal.

Republikáni sa preťahujú a Trump vyhráva

Osobnostiam s postojom voči Trumpovi, aký má Cullen, sa všetko komplikuje. Vlažný výkon Marca Rubia v New Hampshire zhoršuje vyhliadky na to, že by sa tento floridský senátor mohol v ďalšom straníckom zápolení v Južnej Karolíne a pre marcový volebný superutorok stať alternatívou republikánskeho vedenia.

Republikáni John Hasich, Jeb Bush, Chris Christie a Marco Rubio súperia medzi sebou, pritom dohromady majú dostatočný počet hlasov, aby sa postavili Trumpovi. Kým sa títo straníci budú preťahovať, politický outsider Trump bude hladko víťaziť.

Kandidátsky pat sa zlomí po 15. marci

John Jordan, ktorý vedie jednu zo skupín podporujúcich Rubia, je presvedčený, že kandidátsky pat sa zlomí počas jednej noci. A tou podľa neho bude tá po 15. marci, keď sa primárky konajú v niekoľkých štátoch a to aj na Floride.

„Jeden z nich bude lepší ako ostatní, takže pre nich bude nemožné udržať si podporu sponzorov,“ povedal Jordan s odkazom na Busha a Rubia, pre ktorých je Florida domovským štátom. „Sponzori sa skrátka priklonia k tomu, kto v tomto štáte vyhrá. A stane sa to takmer okamžite,“ dodal.

Poslední traja prezidenti v New Hampshire prehrali

Ale do 15. marca sú ešte primárky v Južnej Karolíne, Nevade a takzvaný superutorok 1. marca s hlasovaním v niekoľkých štátoch, čo poskytuje čas Trumpovi aj nekompromisnému konzervatívcovi z Texasu Tedovi Cruzovi, ktorý vyhral v Iowe. Trump naďalej vedie vo volebných prieskumoch pred primárkami v Južnej Karolíne a úspech z New Hampshire navyše môže náležite využiť vo svoj prospech.

„Nie je to zápas v boxe na dve kolá, je to dvanásťkolové zápolenie,“ povedal demokratický stratég Bob Mulholland. „A chcem všetkým pripomenú, že poslední traja prezidenti Clinton, Bush aj Obama skončili v New Hampshire druhí,“ dodal.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #primárky #Donald Trump