Sýrska opozícia žiada koniec ruských náletov

Na mierové rokovania o Sýrii, ktoré majú pokračovať 25. februára, pôjde sýrska opozícia len v tom prípade, ak Rusko zastaví svoje letecké údery v Sýrii a ak sa k civilistom v povstaleckých oblastiach dostane humanitárna pomoc.

10.02.2016 16:33
Sálim Muslát Foto: ,
Hovorca opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Sálim Muslát.
debata (120)

Agentúre Reuters to povedal hovorca opozičnej vyjednávacej komisie (HNC) Sálim Muslát. Rozhovory sa začali 29. januára v Ženeve. Splnomocnenec pre Sýriu Staffan de Mistura ich však minulú stredu dočasne prerušil, pretože sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť žiadny pokrok.

Na otázku, či pôjde na mierové rozhovory, Muslát odpovedal: „Áno, pôjdeme tam. Aj predtým sme tam boli, pretože sme chceli, aby boli rokovania úspešné. Nemali sme však seriózneho partnera.“ Neskôr Muslát dodal, že na rozhovory pôjdu v prípade, že „sa k deťom dostane jedlo a uvidíme koniec ruského bombardovania“.

Rokovania medzi sýrskou opozíciou a zástupcami vlády v Damasku prebiehali nepriamo, pomocou prostredníkov. Prerušenie rozhovorov podľa de Misturu neznamená ich zlyhanie. Teraz by sa podľa neho mali zísť zástupcovia krajín zo Západu, ale aj z Blízkeho východu, ktoré rokovania o Sýrii podporujú, a mali by prediskutovať sporné témy.

Sýrska vládna delegácia obvinila sýrsku opozíciu, že sa pod tlakom Saudskej Arábie, Kataru a Turecka chcela z rokovania stiahnuť. OSN vraj preto radšej zvolila prerušenie rozhovorov, aby sa tomuto kroku vyhla. Podľa opozície môže za zlyhanie rozhovorov naopak sýrsky režim.

Na otázku, čo by mal podľa neho v súvislosti s rozhovormi robiť americký prezident Barack Obama, Muslát povedal: „Myslím, že môže zastaviť útoky Rusov na Sýrčanov. Ak chce zachrániť naše deti, teraz je čas povedať nie útokom v Sýrii.“

Hovorca HNC sa domnieva, že Američania môžu niečo zmeniť. „Niekto musí zastaviť Putina a diktátora v Damasku. Nemyslím si, že je Rusko také silné. Putin sa takto správa len vďaka slabosti druhej strany,“ dodal Muslát s tým, že pokiaľ ide o politické rozhodovanie, z Washingtonu cítiť určitú slabosť.

„Sýrsky režim, Rusko a Irán nevidia nikoho, kto by im hovoril nie, a preto v Sýrii páchajú ďalšie masakre,“ uzavrel člen sýrskej opozície.

Aj francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius, ktorý riešil všetky problémové otázky medzinárodnej politiky od jari 2012, obvinil Spojené štáty, že v Sýrii nerobia dosť: „Slov je dosť, ale čo sa týka činov, je to inak. A nemyslím si, že záver mandátu (Baracka) Obamu prinúti (amerického) prezidenta k takému veľkému úsiliu, ako jeho ministri (verejne) vyhlasujú,“ povedal podľa agentúry AP minister v narážke na vyhlásenie jeho amerického kolegu Johna Kerryho.

Fabius, ktorý oznámil svoj odchod z vlády, sa tak vyjadril v čase, keď sýrske vládne sily s pomocou Ruska a Iránu obkľučujú sýrske mesto Halab, kde pôsobia takzvaní umiernení vzbúrenci podporovaní Západom. Situácia posilňuje pozíciu prezidenta Bašára Asada. Fabius dodal, že sýrska kríza sa mierovou cestou vyrieši až vtedy, keď odstúpi prezident Asad.

Vo štvrtok sa v Mníchove zíde medzinárodná skupina pre Sýriu zložená zo 17 krajín, ktorá bude rokovať o ďalšom postupe. Rozhovorov by sa mali zúčastniť aj zástupcovia sýrskej opozície, uviedol Sálim Muslát.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #mierové rokovania #ruské nálety #Staffan de Mistura #sýrska opozícia #Sálim Muslát