Dvojitý samovražedný útok v Nigérii zabil až 60 ľudí

Niekoľko desiatok ľudí zahynulo v utorok pri dvojitom samovražednom útoku v utečeneckom tábore na severovýchode Nigérie.

10.02.2016 22:07
Joachim Gauck, Nigéria, Nemecko Foto: ,
Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, tretí vpravo, počas návštevy tábora pre ľudí vyhnaných extrémistickou skupinou Boko Haram.
debata

Agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu armádu hovorí o viac ako 60 obetiach, agentúra AP s odvolaním sa na zdravotníkov o 56 osobách. Kto za atentátom stojí, zatiaľ nie je jasné. Teroristické útoky v oblasti však už od roku 2009 páchajú islamistické milície Boko Haram.

Dvojitý atentát sa odohral v tábore s 50 000 utečencami pri meste Dikwa. Táto metropola severonigerijského štátu Borno je baštou radikálov skupiny Boko Haram. Práve ľudia, ktorí museli kvôli sedem rokov trvajúcemu povstaniu islamistov opustiť svoje domovy a uchýliť sa do provizórnych obydlí v tábore, sú obeťami útoku. Zranenia pri útokoch utrpelo takmer 80 ľudí.

V tábore sa odpálili dve atentátničky, tretia žena podľa agentúry AFP útok spáchať odmietla a sama sa udala polícii. Dôvodom vraj bol fakt, že v tábore žijú jej rodičia a súrodenci. Žena bezpečnostným zložkám údajne oznámila informácie o ďalších plánovaných útokoch, a preto polícia zvýšila v oblasti stupeň ostražitosti.

Hoci sa atentáty odohrali už v utorok, informácie o nich sa dostali na verejnosť až teraz, a to kvôli rozsiahlemu výpadku telefónneho spojenia, informovala agentúra Reuters.

Útok, ktorý pripisujú radikálom z Boko Haram, sa odohral tiež na severe susedného Kamerunu. Zahynulo pri ňom najmenej desať účastníkov pohrebu a 40 ďalších utrpelo zranenia. Aj tu útočili dvaja samovražední atentátnici.

Armáda oslobodila 284 rukojemníkov, ktorých zadržal Boko Haram

Príslušníci nigérijských ozbrojených síl oslobodili podľa vlastných slov pri dvoch operáciách 284 ľudí z rúk členov teroristickej skupiny Boko Haram. Súčasne pri nich zlikvidovali 25 extrémistov, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nigérijskej armády Saniho Usmana.

Podľa jeho slov sa v pondelok podarilo dostať na slobodu 193 osôb, ktorých zadržiavali v Budumri na severovýchode krajiny, ďalších 181 rukojemníkov oslobodila armáda v Bolungu. Všetkých rukojemníkov čaká zdravotnícka prehliadka a po overení ich identity umiestnenie v tábore pre vyhnancov. O prípadných stratách na strane armády hovorca žiadne informácie neposkytol.

V Nigérii je aktuálne na oficiálnej návšteve nemecký spolkový prezident Joachim Gauck, ktorý v hlavnom meste Abuja vyzval na spoločný boj proti terorizmu, ale aj na aktivity voči príčinám masového úteku občanov.

Milície Boko Haram v Nigérii a susedných štátoch pozabíjali od roku 2009 už viac ako 17 000 ľudí. Takmer 2,5 milióna ľudí muselo kvôli násilnostiam opustiť svoje domovy. Mnoho z nich sa uchýlilo do relatívneho bezpečia metropoly Maiduguri, ktorá v posledných rokoch narástla na dvojnásobok svojej pôvodnej veľkosti. Teraz má mesto asi štyri milióny obyvateľov.

Nigéria sa spolu s Čadom, Kamerunom, Nigerom a Beninom snaží v rámci medzinárodnej misie o sile 8 700 vojakov radikálov poraziť. Hoci armády zaznamenali mnoho úspechov, radikálov sa im zatiaľ nepodarilo úplne poraziť. Skupina Boko Haram sa pred časom prihlásila k teroristickej organizácii Islamský štát (IS).

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #samovražedné útoky #IS